Un artist al culorilor, un tanar colectionar de arta, cinci ani de cautari si povestea lui Raul Egon Lebel, pictorul roman nestiut de romani, dar al carui destin si a carui opera au fost aduse la lumina printr-o intamplare.

"Salveaza (de
Un artist al culorilor, un tanar colectionar de arta, cinci ani de cautari si povestea lui Raul Egon Lebel, pictorul roman nestiut de romani, dar al carui destin si a carui opera au fost aduse la lumina printr-o intamplare.

"Salveaza (de uitare) un Artist, si salvezi Arta intreaga"... Sunt primele randuri care coloreaza fila alba a unui album de arta realizat de tanarul Adrian Buga, album dedicat vietii si operei pictorului pe panza caruia au explodat culori rupte din sufletul lui. Raul Egon Lebel a fost necunoscut in Romania, uitat in tara natala, dar apreciat in Franta, acolo unde a trait (din 1962) o buna parte a vietii sale. Nascut in Bucuresti in 1907, intr-o familie de oameni instariti si cultivati, la varsta de 21 de ani Lebel a studiat pictura si desenul cu G.D. Mirea si Camil Ressu. Fabrica de panificatie (erau renumiti biscuitii Herdan) a familiei pictorului era furnizoarea de paine a casei regale, iar in cercul de prieteni ai lui Lebel se numarau importanti oameni ai perioadei interbelice: Alex Papana (unul dintre cei mai mari aviatori ai Romaniei), Smaranda Braescu (prima femeie pilot din Romania), Theodor Pallady, George Enescu etc.


"Unchii sai detineau o avere echivalenta cu a domnului Patriciu acum. Erau unii dintre cei mai bogati oameni din Romania. Aveau o echipa de fotbal, el era bagat in cercurile elitiste ale vremii, practica bob, fotbal, motociclism. Familia infiintase asa-numitele automate Herdan, care se aflau in centrul Bucurestiului. Contra unei monede, primeai o farfurie cu mancare si o limonada. A fost primul sistem de fast food de la noi din tara, dupa o idee preluata din America."
Interzis de comunistiLebel si-a dedicat viata picturii, acelor opere pe care le-a considerat copiii lui si de care intreba de fiecare data cand lipsea de acasa, dar n-a avut, din pacate, satisfactia aprecierii operelor sale in propia tara. Mai mult decat atat, dupa a€™45, comunistii au facut tot posibilul sa-l scoata din viata culturala si sa il cenzureze cu totul. La fel cum au procedat cu multi alti artisti. Originea sa evreiasca si pozitia sociala (era catalogat drept burghez) au fost motivele pentru care sacalii comunisti l-au interzis.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.