Seful statului a anuntat ca va repeta referendumul pentru uninominal daca acesta nu va fi validat prin prezenta la urne. Partidele au sarit ca arse. Pina si in PD, parerile sint impartite.

Daca referendumul pentru introducerea votului uninominal in doua tururi de scrutin nu va intruni un numar suficient de voturi pentru a fi validat, va fi convocat din nou. Asa a anuntat presedintele Traian Basescu, miercuri seara, la postul de televiziune B1 TV. Intrebat ce se va intimpla in cazul in care referendumul nu va iesi cu varianta propusa de el, Basescu a raspuns scurt: „Pot sa va spun un lucru care o sa va socheze poate. O sa-l repet". Si a intarit: „Din pacate nu pot sa pun, conform legii, decit o singura intrebare la un referendum, pentru ca ar trebui sa pot sa consult poporul pe doua-trei intrebari, poate s-o modifica legea, dar daca se rateaza acest referendum, il voi repeta".

Si nu doar atit. Basescu a amenintat ca nu doar aceste alegeri vor fi dublate de referendum pentru ca intentioneaza ca si anul viitor, cind sint alegeri locale si parlamentare, sa convoace noi referendumuri pe diverse teme. „Va rog sa aveti in vedere ca voi mai genera referendumuri in anul 2008, pentru ca sint probleme pe care clasa politica nu vrea sa le rezolve, ele trebuie rezolvate si voi consulta poporul si in alte probleme", ameninta Basescu.

Pina si oamenii presedintelui, democratii, au fost surprinsi de declaratia lui Basescu. „Cred ca nu ar mai fi nevoie de un nou referendum, pentru ca si in cazul in care nu se vor prezenta jumatate plus unu dintre cetatenii cu drept de vot, optiunea majoritatii celor care se vor prezenta nu va putea fi neglijata de nici un politician din aceasta tara", spune presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. „Cred ca are rost ca referendumul sa fie repetat. Cred ca acum clasa politica simte ca nu mai e de joaca si isi aduce aminte ca nu mai poate da inapoi", spune Blaga.

Celelalte partide au sarit insa ca arse la auzul intentiei lui Basescu. Inclusiv premierul Calin Popescu Tariceanu: „Repetarea unui astfel de proces precum referendumul presupune un capriciu din partea unei persoane care nu doreste decit sa cheltuiasca banii". „Nici un drept nu genereaza un abuz de drept si, din aceasta perspectiva, este de neinteles ideea de a repeta un referendum pe aceeasi tema", spune si vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu. „Repetarea referendumului privind votul uninominal ar incalca atit spiritul Constitutiei, dar si prevederile Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, care nu mentioneaza o astfel de procedura", explica vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas.

Repetarea unui referendum in situatia in care acesta nu este validat de Curtea Constitutionala sau din alte motive nu este prevazuta in legislatie. In schimb, legea referendumului nu interzice sefului statului sa convoace un alt referendum pe aceeasi tema.

Atacuri in stinga si-n dreapta Despre Alexandru Sassu, presedintele TVR: „Un politruc numit in fruntea televiziunii pentru a servi interesele celor care l-au instalat in functie, adica PNL si PSD".

Despre Ion Iliescu si Emil Constantinescu: „Ion Iliescu a fost atit de puternic in opozitie, incit Emil Constantinescu nu si-a dat seama ca nu este presedinte, si-a dat seama la sfirsit, cind a spus ca a fost infrint de sistem, dar nu si-a dat seama cine l-a infrint de fapt".

Despre Calin Popescu Tariceanu: „Premierul Calin Popescu Tariceanu este dependent de grupul Iliescu-Hrebenciuc si de relatia cu Ion Iliescu".

Despre dosarul Remes: „Vazusem inca de la depunerea dosarului lui Remes lucruri mult mai complete. Probe mai puternice. Probe scrise, probe zguduitoare la adresa unui ministru. Sotii care spun ce au trebuit sa faca sa...".

Despre Ludovic Orban, ministrul Transporturilor: „De la justitie, domnul Orban s-ar putea sa aiba surprize".