Pretul barilului de titei a trecut, ieri, pentru prima data, pragul de 96 de dolari pe pietele asiatice, apropiindu-se vertiginos de pragul de 100 dolari/baril, dupa ce Rezerva Federala americana (Fed) a redus dobanda de referinta, iar Departament
Pretul barilului de titei a trecut, ieri, pentru prima data, pragul de 96 de dolari pe pietele asiatice, apropiindu-se vertiginos de pragul de 100 dolari/baril, dupa ce Rezerva Federala americana (Fed) a redus dobanda de referinta, iar Departamentul american al Energiei (DoE) a anuntat o scadere semnificativa a stocurilor americane, informeaza AFP preluat de Rompres.
Barilul de titei light sweet crude cu livrare in luna decembrie a atins valoarea record de 96,24 dolari, fata de valoarea de 94,53 dolari inregistrata miercuri seara la New York. Barilul de titei Brent din Marea Nordului cu livrare in luna decembrie a atins si el o valoare record crescand pana la 91,63 de dolari. Banca centrala a SUA (Fed) a decis sa reduca din nou dobanda de referinta cu un sfert de punct procentual, la 4,5%. Decizia a provocat miercuri aprecierea monedei euro, care a depasit pentru prima data pragul de 1,45 de dolari.
Preturile petrolului au crescut cu peste 50 de procente de la inceputul anului si cu 18 procente numai in luna octombrie pe fondul temerilor legate de nivelul ofertei, deprecierii dolarului si modificarii preferintelor investitorilor spre energie.
Pe de alta parte, Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de titei din lume, va majora taxele impuse exporturilor de petrol la nivelul record de 275,4 dolari pe tona, incepand cu 1 decembrie, de la 250 dolari/tona in prezent, transmite Mediafax. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.