De la un "simplu" aparat conceput pentru conversatii la distanta, in acelasi oras sau peste mari si tari, telefonul a ajuns azi un dispozitiv cu "de toate". Mai nou, a fost transformat in retea de supraveghere.

Cercetatorii elvetieni au co
De la un "simplu" aparat conceput pentru conversatii la distanta, in acelasi oras sau peste mari si tari, telefonul a ajuns azi un dispozitiv cu "de toate". Mai nou, a fost transformat in retea de supraveghere.

Cercetatorii elvetieni au conceput un software prin care celularele care au incorporate camere video pot fi organizate intr-o retea de supraveghere. Cu ajutorul tehnologiei Bluetooth, programul prezentat de newscientist.com permite telefoanelor mobile sa impartaseasca automat informatiile intre ele si sa faca o analiza colectiva a evenimentelor pe care le inregistreaza.


ACURATETE 95%. Programul este botezat Facet si a fost testat prin atasarea a patru telefoane Nokia 6630 de tavanul unui coridor. Dispozitivele au fost astfel dispuse incat sa acopere o zona diferita a coridorului. Cand un terminal detecteaza un obiect intrand sau iesind din raza de actiune a camerei sale, trimite un mesaj prin Bluetooth celorlalte telefoane. Unul dintre celulare transmite aceasta informatie si unui computer printr-o conexiune normala GPRS. Fiecare telefon determina distanta pana la cel mai apropiat vecin. In prezent, ele utilizeaza viteza medie de deplasare a unui om si timpul necesar trecerii unui individ din vizorul uneia in al alteia pentru a face aceste calcule. In teste, distantele au fost determinate cu o acuratete de 95%.


Cunoscandu-se arhitectura unei astfel de retele, Facet ar putea indeplini sarcini mai complexe, cum ar fi transmiterea unui mesaj atunci cand detecteaza ca cineva se deplaseaza intr-o directie anume. Cercetatorii planuiesc sa publice Facet ca un proiect open-source, permitand oricui sa ii foloseasca sau sa ii modifice codul si sa experimenteze acest concept de retea. Inainte de lansare insa, echipa lucreaza la perfectionarea programului. Unul dintre aspectele care se doresc imbunatatite se refera la performantele analizei imaginilor. In prezent, Facet detecteaza obiecte care au dimensiuni de aproximativ un metru si se incearca reducerea acestui nivel pana la 10 sau 15 cm. Un cercetator al Universitatii din Cambridge, care lucreaza la un proiect de utilizare a celularelor pentru inregistrarea poluarii urbane, este de parere ca aceasta tehnologie nu si-a gasit inca cea mai buna aplicatie.


"MASINA" INTERPRETEAZÃ…. Alte retele similare de supraveghere sunt in lucru, avand particularitatea ca functioneaza ca un sistem de supraveghere CCTV (televiziune cu circuit inchis), dar folosesc un program si nu un om pentru a interpreta ceea ce se intampla pe ecran.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.