Filme de Cristian Mungiu, Cristian Nemescu, Lucian Pintilie, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Cristi Puiu si Radu Muntean vor fi proiectate in cadrul Festivalului de film romanesc organizat la Londra, in perioada 16 - 21 noiembrie, informeaza Institutul Cultural Roman din capitala britanica.
Festivalul, desfasurat sub titulatura "Cinematograful romanesc: o calatorie", cuprinde o selectie de sapte filme romanesti foarte cunoscute si ateliere cu regizori, actori si critici de film din Romania. Manifestarea este organizata de Institutul Cultural Roman (ICR) Londra, proiectiile urmand sa se desfasoare la Cine Lumiere.
In deschiderea festivalului, pe 16 noiembrie, va fi proiectat castigatorului premiului Palme d'Or, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu. Pe 17 noiembrie vor fi proiectate filmele "A fost sau n-a fost?" al lui Corneliu Porumboiu si "California dreamin' (Nesfarsit)", semnat de Cristian Nemescu, in timp ce "Reconstituirea", in regia lui Lucian Pintilie, si "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", de Catalin Mitulescu, vor fi prezentate pe 18 noiembrie. Filmul "Legaturi bolnavicioase" al lui Tudor Giurgiu va fi proiectat pe 20 noiembrie.
Festivalul se va incheia pe 21 noiembrie, prin proiectia filmelor "Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, si "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean.
Filmele proiectate la festival au fost selectate de criticul de film Alex Leo ┼×erban. Acesta va fi prezent la Londra pentru a modera sesiunile de intrebari si raspunsuri, alaturi de regizorii Cristian Mungiu si Tudor Giurgiu, scenaristii Andreea Valean si Razvan Radulescu, editorul Catalin Cristutiu si actritele Anamaria Marinca, Maria Dinulescu si Laura Vasiliu. Totodata, pe 19 noiembrie, Mihai Chirilov va prezenta publicului londonez Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), cel mai cunoscut eveniment de profil din Romania. Festivalul este organizat de ICR Londra in parteneriat cu Institutul Francez din Londra.