Nascut in fosta Iugoslavie, acum cetatean francez, Nadj a studiat arte plastice si istoria muzicii la Budapesta, a fost elevul lui Marcel Marceau si Etienne Decroux si a lucrat cu Sidonie Rochon, Mark Tompkins, Catherine Diverres si Francois Verret.
Nascut in fosta Iugoslavie, acum cetatean francez, Nadj a studiat arte plastice si istoria muzicii la Budapesta, a fost elevul lui Marcel Marceau si Etienne Decroux si a lucrat cu Sidonie Rochon, Mark Tompkins, Catherine Diverres si Francois Verret. In '86 isi infiinteaza propria companie de dans, "Theatre JEL", iar din 1995 este directorul Centrului Coregrafic National din Orleans; in 2006 a primit, la Torino, Premiul Europa, una dintre cele mai prestigioase distinctii ale lumii teatrale internationale.
Spectacolul de teatru-dans pe care Nadj il prezinta in premiera absoluta publicului romanesc are ca pretext artistic cartea lui Bruno Schulz, "Manechinele", si asociaza intr-o formula unica imaginea cu muzica si teatrul, in centru aflandu-se relatia tata-fiu si, dincolo de ea, tema creatorului si a marionetelor. "Filozofii" este un parcurs in trei etape - 24 de ecrane video, un film proiectat pe patru ecrane ce inconjoara scena circulara, acompaniat de muzicienii de pe scena, o amplasare in spatiu si in scena cu sase artisti.
Alte trei reprezentatii cu "Filozofii" vor avea loc, tot la TNB, pe 4, 5 si 6 noiembrie. Duminica (4 noiembrie), la ora 11.00 (la Teatrul Act) Josef Nadj si trupa sa se vor intalni cu publicul, eveniment programat in cadrul Modulului "Conferinte si intalniri".
O editie gigant
14 zile de teatru (2-15 noiembrie). 54 de spectacole. 25 regizori romani - de la Silviu Purcarete, Andrei Serban, Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Tompa Gabor, Victor Ioan Frunza, Bocsardi Laszlo si Alexander Hausvater la Radu Afrim, Gianina Carbunariu si Radu Apostol - si 92 de reprezentatii in toate teatrele bucurestene (TNB, Bulandra, Odeon, Nottara, Comedie, Mic si Foarte Mic, ACT, Metropolis, Masca), la Opera Nationala, Teatrul National de Opereta Circul "Globus", Centrul National al Dansului. A treia editie (si ultima, in actuala formula) a FNT avand-o pe criticul Marina Constantinescu drept director artistic si selectioner unic are 11 module - Selectia oficiala, Premiere gazduite de festival, Spectacole invitate, Participare Internationala - spectacole si personalitati, Dans, Recitaluri, Fenomenul Teatrul ACT, Fenomenul Teatrul Masca, Conferinte si intalniri, Lansari de carte si Expozitii (Retrospectiva).
Anul acesta, modulul "Participare Internationala" va gazdui 10 spectacole de top ale scenei internationale, companiei de dans a lui Josef Nadj alaturandu-i-se actorii unor trupe faimoase precum Schaubuhne am Lehniner Platz (Berlin), cu doua spectacole in regia remarcabilului Thomas Ostermeier ("Concert la cerere" si "Nora"), Needcompany (Bruxelles) cu doua spectacole de Jan Lauwers ("Camera Isabellei" si "Totul e desertaciune"), si Kleines Theater Kammerspiele (Landshut), dar si trupe din Irlanda, SUA si Republica Moldova.
Si aceasta editie a Festivalului National de Teatru este gandita ca "o reverenta fata de regizor", fata de "un lider spiritual, un formator de opinii, un element esential de coagulare a unor energii, emotii, idei", si, la fel ca si editiile anterioare, ea este dedicata unui mare nume al regiei romanesti. Anii trecuti, FNT a purtat pecetea Vlad Mugur, apoi Radu Penciulescu. In 2007, festivalul ii este dedicat lui Aureliu Manea, "vitalitatii, radicalitatii si fortei sale creatoare". Elev al lui Radu Penciulescu, Aureliu Manea a socat inca de la debut prin indrazneala cu care aborda textele, prin seriozitatea si completa daruire cu care privea teatrul si realizarea spectacolului. Indemnul sau poate constitui un motto al oricarui regizor: "Sa fim intelepti. Cautati in fiecare spectacol o noua treapta spre Soare".
Marti (6 noiembrie), la Teatrul ACT, la ora 11.00, in deschiderea Modulului de Conferinte si intalniri, va avea loc o discutie despre si in jurul acestei mari personalitati a scenei romanesti. Vor putea fi vizionate documentarele "Lumina din jurul trupului" si "Despre teatru, dragoste de om si salbaticie" realizate de Gheorghe Preda, respectiv Catalin Stefanescu. Va fi prezentat volumul "El, vizionarul", culegere de texte, interviuri si marturii despre regizor ingrijit de Florica Ichim, invitati fiind criticii George Banu si Ion Cocora, regizorii Radu Penciulescu si Valeriu Moisescu.
Se si danseaza
Seria de spectacole propusa de Centrul National al Dansului Bucuresti in modulul "Dans" debuteaza cu "Voltes", piesa a coregrafei franceze Catherine Diverres, remarcata in dansul contemporan incepand cu mijlocul anilor '80 prin refuzul postmodernismului american dominant la acea vreme si al vocabularului clasic, aflat la baza formatiei ei de dansatoare. Tot in cadrul FNT, Centrul National al Dansului va prezenta primele sale productii integrale, demersuri artistice foarte diferite care vor putea fi vizionate in premiera: prima este "Corporis Memoriae" a coregrafei Valentina de Piante-Niculae (pe 8 noiembrie), iar cea de-a doua, "Ceea ce am convenit noi a fi hazard" de Ion Dumitrescu (pe 10 noiembrie). Evenimentul coregrafic al acestei editii este prezenta pentru prima oara in Romania a coregrafei portugheze Vera Mantero, unul din numele mari ale dansului contemporan, care prezinta pe 12 si 13 noiembrie solo-urile "un Lucru misterios, spuse e.e.cummings" si "Poate ca ea ar putea dansa intai si gandi dupa".
Conform organizatorilor Festivalului National de Teatru, la o saptamana de la punerea lor in vanzare, biletele s-au epuizat pentru sapte dintre spectacolele invitate (programate la Odeon, Comedie si Bulandra), cele mai cautate locuri fiind la "Vinerea lunga" (foto), regia Tompa Gabor, "Viata cu un idiot", regia Andriy Zholdak, "Povestiri despre nebunia (noastra) de toate zilele", regia Radu Afrim si cele trei spectacole ale "Trilogiei evreiesti" a lui Mihai Maniutiu, jucate la Teatrul "Ion Creanga" ("Experimentul Iov") si Circul "Globus" ("Shoah. Versiunea Primo Levi" si "Ecleziastul").
Cea de-a XVII-a editie a Festivalului National de Teatru este organizata de Ministerul Culturii si Cultelor, UNITER si Primaria Municipiului Bucuresti, impreuna cu TVR si ARCUB.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.