Guvernatorul BNR spune ca sectorul privat e de vina pentru aprinderea inflatiei. In prezenta ministrului Finantelor, l-a laudat pe cel guvernamental.

Romania are nevoie de o lista de prioritati privind masurile viitoare referitoare la cresterea salariilor, a pensiilor si la reducerea fiscalitatii, continuarea cresterii economice putind fi realizata doar in cazul adoptarii unor politici intelepte, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „Mesajul Bancii Nationale este: Nu mai trageti de aceasta economie, pentru ca se rupe! Nu putem avea cresteri salariale, cresteri ale pensiilor si reducerea fiscalitatii. Trebuie facuta o lista de prioritati", a afirmat Isarescu la un seminar pe teme economice.

Guvernatorul BNR a insistat pe avertismente legate de cresterile salariale, precum si pe unele legate de relaxarea fiscala. „Nu mai este momentul relaxarii fiscale. Pina cind cresterea de productivitate nu va acoperi decalajele trebuie sa tinem bine avionul spre binele Guvernului actual si al guvernelor viitoare", a mai spus Isarescu. De asemenea, Isarescu a aratat ca nu este posibil ca Romania sa suporte doua cresteri salariale pe an in conditiile unei inflatii sub 10%. „Nu se poate ŕ la long sa ai o inflatie de 4-5% si sa ceri cresteri salariale de 15-20%", a aratat Isarescu.

Incercarile de compensare a cresterilor salariale prin masuri de politica monetara pot reprezenta „cea mai proasta combinatie", a afirmat guvernatorul BNR, intrucit avansul salariilor determina reducerea competitivitatii si, in acelasi timp, cresterea dobinzilor se reflecta in aprecierea monedei nationale si, in cele din urma, tot in diminuarea competitivitatii.

Ministrul Finantelor si Economiei, Varujan Vosganian, a declarat la acelasi eveniment ca se confrunta cu un Parlament dispus sa absoarba revendicarile sindicatelor privind majorarile de salarii, la care se adauga campaniile publice privind eventualele valuri de scumpiri care ar impune majorari salariale. „Am explicat cu bunavointa ca in cazul salariilor bugetarilor este vorba despre legi speciale. Daca aducem salariul la 880 de lei, vom avea o escaladare a salariilor", a punctat Vosganian. Acesta a aratat ca sporurile, salariile de merit, primele de vacanta si alte drepturi banesti urca veniturile in sistemul public cu mult peste salariile de baza. „Va dati seama unde am ajunge daca am da in privat ceea ce dam bugetarilor - salarii de merit, prime de vacanta si altele -, trebuie sa existe o responsabilitate, un concordat national in acest sens", a afirmat ministrul. In acest sens, Vosganian a spus ca a impus o politica de eficienta a cheltuielilor publice, necesara mai ales din cauza faptului ca in unele institutii salariul mediu ajunge la 2.300 de euro, in timp ce in altele este de 700 de euro.

Guvernatorul n-are nimic de reprosat politicii fiscale, aruncind vina inflatiei in mediul privat si asupra presei. "Bugetul are acum un surplus de 0,4% din PIB. Inseamna ca e o politica bugetara strinsa. Deci problema nu e in sectorul guvernamental", a spus guvernatorul.

O inflatie scazuta nu poate coexista insa cu indemnurile la cresteri de preturi, a afirmat el, facind referire la discutiile din presa pe acest subiect. „Cum o democratie nu poate trai daca media incita la violenta, tot asa inflatia nu poate fi la un nivel redus daca televiziunile anunta doar cresteri de preturi", a aratat guvernatorul, care a adaugat ca societatea a intrat intr-o situatie periculoasa, unde predomina mesaje populiste.

Potrivit ministrului Finantelor, bugetul general consolidat va inchide acest an cu un deficit de 1 - 1,2% din PIB, fata de un nivel programat de 2,8% din PIB, in conditiile unui echilibru al veniturilor si cheltuielilor dupa primele zece luni.

Dobinda a miscat leul Leul s-a apreciat usor fata de euro in sedinta de ieri, moneda unica situindu-se intre 3,2980 si 3,3140 lei, in urma anuntului BNR de majorare a ratei dobinzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7,5% pe an. In sedinta de ieri, bancile cotau euro la 3,2980-3,3140 lei, sub rata de schimb de miercuri, de 3,3325-3,3335 lei/euro. „Motivatia aprecierii leului este confirmarea BNR de majorare a ratei dobinzii de politica monetara la 7,5% pe an", a declarat un dealer. Euro s-a oprit la 3,3157, iar dolarul la 2,2975.