Atractivitatea investitiilor straine in Romania a scazut puternic in trimestrul al treilea al acestui an, se arata intr-un sondaj privind mediul de afaceri in Europa Centrala si de Est, comandat de Reuters si preluat de Mediafax.
Acest lucru re
Atractivitatea investitiilor straine in Romania a scazut puternic in trimestrul al treilea al acestui an, se arata intr-un sondaj privind mediul de afaceri in Europa Centrala si de Est, comandat de Reuters si preluat de Mediafax.
Acest lucru reflecta ingrijorarea analistilor legata de riscurile generate de amplificarea deficitului de cont curent. Indicele privind mediul de afaceri, calculat de compania austriaca de servicii financiare Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), a inregistrat, in cazul Romaniei, un declin important, de la 75 la 59 de puncte. Investitiile straine directe in Romania s-au plasat in primele opt luni la 4,059 miliarde de euro, in scadere cu 6,3%, comparativ cu perioada similara din 2006. Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza pentru 2007 investitii de sapte miliarde de euro, dupa nivelul record de circa noua miliarde de euro din 2006, influentat de privatizarea Bancii Comerciale Romane.
Potrivit aceluiasi sondaj, in perioada iulie-septembrie, climatul de afaceri in Europa Centrala si de Est a continuat sa se deterioreze, iar investitorii straini au fost mai putin interesati de perspectivele de dezvoltare economica din regiune. In urma cu doua luni, indicele privind mediul de afaceri din regiune a scazut de la 60 de puncte la 55 de puncte, si a fost calculat pe baza unui sondaj realizat in randul a 400 de grupuri internationale, care opereaza 1.400 de companii din 19 state.Rusia si Slovacia sunt in topul clasamentuluiCel mai bun climat de afaceri a fost inregistrat in Rusia si in Slovacia, ambele obtinand 63 de puncte. Indicele Rusiei a scazut insa de la 78 de puncte, in timp ce Slovacia a urcat de la 62 de puncte. Vecinii nostrii, bulgarii, care au aderat la Uniunea Europeana la inceputul acestui an, impreuna cu noi, au inregistrat un declin abrupt al atractivitatii pentru investitii. "Se pare ca euforia investitorilor straini s-a atenuat dupa aderare", sustin reprezentantii OeKB. Ungaria s-a mentinut pe ultimul loc in privinta atractivitatii pentru investitii, cu un indice de numai 17 puncte, in scadere fata de ultimele doua sondaje. Declinul ungurilor este justificat de programul de austeritate bugetara aplicat de guvern, care conduce la impozite mai mari pentru companii, iar stagnarea consumului privat va determina reducerea veniturilor, explica firma de servicii financiare.Cele mai atractive sectoare: serviciile financiare, transporturile si piata imobiliaraCele mai atractive sectoare sunt in continuare serviciile financiare, urmate de transporturi si de piata imobiliara, se arata in acelasi sondaj. Un declin semnificativ al atractivitatii a avut loc in domeniul energiei si al utilitatilor, ca urmare a cresterii protectionismului. Plasarea indicelui de incredere pe ansamblul regiunii peste nivelul zero, cu 60 de puncte, arata ca directorii de companii sunt totusi optimisti in privinta dezvoltarii, cu toate ca declinul reflecta o evaluare mai prudenta a perspectivelor. "Afacerile din Europa Centrala si de Est decurg bine, dar nivelul ridicat al indicelui de la inceputul anului nu a putut fi mentinut", se arata in comunicatul OeKB.
Evaluarea mai prudenta a perspectivelor economice si de afaceri indica o posibila incetinire a dinamicii de dezvoltare in regiune, considera autorii studiului.
Fondul Monetar International a anuntat in urma cu doua saptamani ca a redus usor estimarile privind dezvoltarea viitoare in regiune, aratand ca exporturile vor incetini, pe fondul cererii mai reduse din Europa Occidentala, ca urmare a problemelor de pe piata creditelor. Sondajul OeKB a fost efectuat in luna septembrie si urmeaza altor doua sondaje publicate in aprilie si august. Din 2008, sondajul va fi efectuat trimestrial, iar primele rezultate vor fi publicate la inceputul lunii martie (M.T.)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.