Daca piata imobiliara nationala traverseaza un adevarat boom, este evident ca acelasi lucru se poate spune si despre domeniul conex al constructiilor, ce se dezvolta intr-o proportionalitate directa cu cea dintai. Anul acesta a constituit chiar un re
Daca piata imobiliara nationala traverseaza un adevarat boom, este evident ca acelasi lucru se poate spune si despre domeniul conex al constructiilor, ce se dezvolta intr-o proportionalitate directa cu cea dintai. Anul acesta a constituit chiar un record in ceea ce priveste activitatea de constructii. In acest sens, Bogdan Mamina, director de marketing in cadrul Hilti Romania, ne-a declarat: "In 2007, piata constructiilor din Romania a inregistrat o crestere de peste 30% fata de anul anterior". Aceasta reprezinta, conform reprezentantului companiei, cea mai mare rata de crestere dintre tarile membre UE, situandu-se mult peste media europeana, de circa 4%. "Aceasta performanta a influentat dezvoltarea semnificativa in toate sectoarele", a adaugat Mamina.Cele 31.000 de locuinte livrate anual sunt cu mult sub cererea existentaPrincipalul catalizator al dezvoltarii sustinute inregistrate de piata constructiilor este reprezentat, in mod evident, de cererea puternica existenta pe real-estate. In acest context, precizeaza reprezentantul Hilti, "in continuare, piata romaneasca de constructii are un potential de crestere deosebit, avand in vedere stadiul de dezvoltare actual al fiecarui segment si cererea existenta in domeniul constructiilor". Astfel, subliniaza acesta, in ciuda cresterii explozive inregistrate pe sectorul rezidential, tara noastra duce inca o lipsa acuta de locuinte. "Fondul existent in prezent, de doar 8 milioane de unitati, este cu siguranta insuficient, pentru o populatie de 22 de milioane", ne-a aratat Mamina. "In plus, rata anuala de livrare de locuinte noi este de aproximativ 31.000, care este de asemenea sub cerere", a adaugat acesta. In acelasi timp, cererea este puternica si pe sectoarele nonrezidentiale, care inregistreaza si ele cresteri spectaculoase, prin dezvoltarea a tot mai multe cladiri de birouri si centre comerciale.
In aceste conditii, este cat se poate de evidenta atractivitatea Romaniei in ochii investitorilor straini, fie ei din domeniul imobiliar sau din cel al constructiilor. In ciuda tuturor acestor aspecte pozitive insa, exista totusi si factori care impiedica dezvoltarea pe masura cererii - "Lipsa fortei de munca specializate este probabil problema cea mai grava cu care se confrunta constructorii", este de parere oficialul Hilti.Romania va experimenta o rata de crestere de 2 cifre chiar si dupa 2010In ceea ce priveste perspectiva de maturizare a pietei locale de constructii, Bogdan Mamina este de parere ca "Romania va experimenta o rata de crestere de 2 cifre chiar si dupa 2010". La capitolul inovatii si metode de lucru in constructii, acesta este de parere ca standardele UE sunt un factor determinant in accelerarea tranzitiei. "Cred ca pana in 2010 putem asimila majoritatea metodelor moderne de lucru existente in domeniu in momentul de fata", precizeaza Mamina. Cat despre metodele de lucru utilizate cu preponderenta la ora actuala, reprezentantul Hilti ne-a declarat: "Suntem inca o piata de beton, iar multe dintre metodele traditionale sunt inca foarte folosite, dar putem spune ca progresul catre solutii noi se face foarte rapid". "Constructorii romani sunt deosebit de receptivi la implementarea de metode alternative moderne, mai usor de utilizat, mai rapide, mai sigure si chiar mai profitabile per ansamblu", a adaugat acesta. Un trend demn de mentionat in procesul de dezvoltare a pietei de constructii este specializarea, ca mecanism de adaptare la nevoile tot mai variate ale constructorilor. Materializarea acestei tendinte va duce la o mai mare segmentare si, implicit, la aparitia mai multor producatori, este de parere Mamina. Acesta a adaugat ca, desi exista resurse locale in aceasta privinta, sunt necesare totusi investitii masive in dezvoltarea tehnologica pentru ca ponderea in piata a intreprinzatorilor locali sa creasca semnificativ.Vanzarile companiei au crescut cu 85% fata de anul precedentDezvoltarea sustinuta a pietei de constructii per ansamblu este cea care a determinat si cresterea proportionala a activitatilor derulate in tara noastra de Hilti. Intrata pe piata romaneasca in 2005, compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,6 milioane de euro. Anul acesta, a precizat reprezentantul companiei, vanzarile au atins o rata de crestere de peste 85% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a extinderii capacitatii de vanzare a lansarii de noi produse si servicii.
In ceea ce priveste dimensiunea sucursalei autohtone a companiei, Mamina a subliniat ca, desi aceasta are inca de recuperat fata de multe alte filiale Hilti din lume, perspectivele sunt totusi cat se poate de pozitive. "In momentul de fata, Hilti Romania ocupa una dintre pozitiile de top in ceea ce priveste rata de crestere", a precizat acesta, subliniind din nou potentialul ridicat al pietei romanesti."Ne referim la sisteme complete, nu doar la produse singulare"Prezenta la nivel international in peste 120 de tari, compania detine in tara noastra 5 Hilti Centers (3 in Bucuresti, 1 in Timisoara si 1 in Cluj), carora li se va adauga in scurt timp si un sediu in Brasov. Oferta Hilti include sisteme de masurare, gaurire si demolare, tehnica diamantata, taiere si finisare, fixari prin insurubare, fixari directe, sisteme de ancorare, suporti pentru instalatii si sisteme antifoc. Compania acorda, de asemenea, servicii de consultanta in alegerea produselor, precum si sisteme informatice pentru proiectarea de instalatii. Conform reprezentantului Hilti, circa 90% din materia prima necesara materialelor de constructii este procurata local, fapt pentru care productia autohtona acopera aproximativ 60% din consum. Dintre factorii care diferentiaza compania fata de alti jucatori existenti pe piata, Bogdan Mamina a subliniat: "Intotdeauna ne referim la sisteme complete, nu doar la produse singulare". "Investim foarte mult in dezvoltarea unei echipe complete, care sa ofere tot suportul necesar constructorilor chiar la fata locului, pe santier", a adaugat acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.