Valoroasele piese de patrimoniu vor face parte din expozitia "Nasterea unei mari expozitii: A l'aube de l'Europe. Les grandes cultures neolithiques de Roumanie", care prezinta in avanpremiera, 50 dintre cele mai frumoase piese care vor face parte din
Valoroasele piese de patrimoniu vor face parte din expozitia "Nasterea unei mari expozitii: A l'aube de l'Europe. Les grandes cultures neolithiques de Roumanie", care prezinta in avanpremiera, 50 dintre cele mai frumoase piese care vor face parte din expozitia internationala, ce isi va incepe turneul european la Olten, in Elvetia, in iunie 2008. Al doilea popas va fi la Muzeul Regal de Arta si Istorie din Bruxelles, dupa care isi va continua periplul european. La initiativa unui grup de lucru elvetian, expozitia, cea mai ampla dintre cele organizate in strainatate pana in prezent si care cuprinde peste 1200 de piese provenind din 39 muzee, este dedicata perioadei neolitice. Expozitia, o premiera mondiala, isi propune sa arate bogatia patrimoniului neolitic si varietatea fatetelor sale pe teritoriul Romaniei - o fereastra prin care poate fi inteleasa istoria intregului continent, de la neolitizare la indoeuropenizare, de la nasterea vaselor pictate la crearea idolilor atat de variati ca forme, de la crearea asezarilor bine structurate la venerarea divinitatilor specifice, multe din marile fenomene istorice care se vor manifesta pe intreg continentul aparand pe teritoriul romanesc cu un mileniu inainte de a se raspandi in restul Europei. Avanpremiera oferita publicului roman are scopul de a-l ajuta sa redescopere si sa revada capodoperele arheologice provenind din toata tara, pastrate in depozitele muzeului, nefiind expuse de mai multi ani din cauza lucrarilor de renovare a cladirii. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.