Decizia BNR, considerata de unii socanta, de a majora dobanda de politica monetara de la 7 la 7,50%, masura luata pentru a frana evolutia crescatoare a cresterii preturilor, nu a avut decat un efect minor asupra cursului leului.
Miercuri seara, inainte de decizia BNR, cotatiile euro se mentineau in apropierea pragului de 3,32 lei, pentru ca odata cu comunicatul de presa al CA al bancii centrale, cotatiile sa scada rapid pana la 3,3005 lei, investitorii de pe piata londoneza trecand la vanzari agresive de valuta pentru a realiza plasamente in lei, care sunt mult mai rentabile decat cele in dolari, dupa ce Rezerva Federala americana a decis, tot ieri, sa coboare dobanda de la 4,70 la 4,50%, ceea ce a avut ca efect instantaneu cresterea monedei unice la peste 1,45 dolari, record absolut de la crearea sa in 1999.
Acelasi nivel de 3,30 lei se regasea si la deschiderea pietei valutare de ieri dimineata, minimul inregistrat fiind de 3,2980 - 3,3010 lei. Odata atins acest nivel, leul a inceput sa se deprecieze, cursul mediu fiind anuntat la 3,3157 lei fata de 3,3360 lei, acum doua zile.
Presiunea pe vanzarea de lei s-a intetit dupa declaratiile facute ieri dimineata de guvernatorul BNR, care s-a aratat ingrijorat de aprecierea leului, pentru ca impactul economic pe termen scurt e pozitiv, pe o perioada mai lunga de timp cresterea devenind periculoasa.
Guvernatorul BNR a declarat ca banca centrala "a ajuns la limita instrumentelor de politica monetara pe care le foloseste, deoarece in ultimele luni a avut loc un avans rapid al creditelor in valuta, finantate prin marirea datoriei private externe pe termen scurt". Aceasta opinie vine ca o continuare a precizarii din comunicatul de presa al C.A. al BNR in care se arata ca "analiza de ansamblu a evolutiei economiei releva o relativa incetinire a ritmului de crestere economica, expresie a socului negativ asupra ofertei indus de productia sectorului agricol, pe fondul mentinerii consumului la niveluri nesustenabile, manifestate si in persistenta trendului de inrautatire a deficitului extern al economiei".
Opiniile guvernatorului au avut un efect de dus rece asupra speculatorilor, care au continuat sa preseze pe leu, cotatiile din piata ale euro revenind rapid la cele de la deschiderea de miercuri dimineata, 3,3365 - 3,3420.
Cursul mediu al dolarului a scazut, pentru prima data dupa trei luni, sub pragul de 2,30 lei, de la 2,3094 lei, acum doua zile, la 2,2975 lei.
La deprecierea leului au contribuit si miscarile speculative de pe pietele internationale, unde euro a scazut pana la 1,44 dolari, dupa ce miercuri seara urcase la recordul de 1,4508 dolari, unii dintre investitori marcandu-si profiturile obtinute prin vanzarea de dolari.
Depasirea pragului de 1,45 dolari a survenit dupa decizia Fed de reducere a dobanzii de politica monetara de la 4,75 la 4,50%, ceea ce a redus si mai mult ecartul fata de dobanda din euro-zona, care este de 4%. In plus, majoritatea analistilor anticipeaza din partea Bancii Centrale o miscare de crestere a dobanzii de la 4 la 4,25%, pentru a stopa evolutia negativa a inflatiei, ceea ce va avea darul de a reduce si mai mult diferenta dintre randamentele de pe cele doua maluri ale Atlanticului.
Trebuie tinut cont si de faptul ca Administratia americana pare sa fi renuntat la politica unui "dolar tare", pentru a-si stimula exportatori si a reduce uriasul sau deficit comercial.
De altfel, un raport al Departamentului american al comertului publicat miercuri arata o crestere economica anuala de 3,9%, pentru perioada iulie - septembrie, cel mai ridicat nivel al ultimul an si jumatate.
Pe piata monetara locala, dobanzile interbancare overnight au urcat joi dimineata la 8 - 8,1%, dar au scazut apoi la 7,3 - 7,8%, aceleasi cotatii inregistrandu-se si pentru dobanzile la o saptamana.
Pe London Bullion Exchange, uncia de aur a urcat la fixingul de dimineata la 792 dolari fata de 789,50 dolari miercuri seara.