Procentul, foarte mic comparativ cu Uniunea Europeana
Dezastrele naturale provoaca, anual, pierderi de 125 de mil. euroPresedintele Comisiei de Supraveghere a Locuintelor (CSA), Angela Toncescu, a declarat ieri, la un seminar de specialitate, ca
Procentul, foarte mic comparativ cu Uniunea Europeana
Dezastrele naturale provoaca, anual, pierderi de 125 de mil. euroPresedintele Comisiei de Supraveghere a Locuintelor (CSA), Angela Toncescu, a declarat ieri, la un seminar de specialitate, ca doar 8% din cele aproximativ 8,4 milioane de locuinte sunt asigurate prin intermediul unei polite facultative. "Procentul este unul redus comparativ cu alte state din Uniunea Europeana. Totusi, populatia a inceput sa constientizeze importanta unei polite de profil si sunt de acord cu introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor", a declarat Toncescu.
Conform rezultatelor unui sondaj realizat de CSA, 60,2% dintre respondenti au declarat ca sunt de acord cu introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor naturale, 30,1% au spus ca nu sunt de acord cu aceasta masura, in timp ce 9,7% nu au dat niciun raspuns. Sondajul arata ca doar 12,8% dintre cei intervievati au incheiat o asigurare facultativa de locuinta, 83,5% au afirmat ca nu si-au asigurat imobilul, iar 5% nu detin o locuinta personala.Despagubiri de maximum 20.000 euroToncescu a declarat ca aprobarea proiectului de lege cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor s-a impus datorita faptului ca Romania este una din tarile expuse semnificativ la dezastre naturale. "Potrivit unui studiu elaborat de Ministerul Mediului, valoarea pierderilor medii anuale, calculata pentru cladiri rezidentiale, rezultate in urma producerii inundatiilor, se ridica la aproximativ 20 milioane de euro. In cazul producerii cutremurelor, expunerea rezidentiala totala este de circa 105 miliarde de euro", a adaugat Toncescu.
Conform prevederilor acestui proiect de lege, suma maxima care poate fi acordata beneficiarului politei este de 20.000 euro, aceasta suma permitand doar reconstructia locuintei afectate. Cei care doresc sa primeasca de la stat o suma mai mare vor fi nevoiti sa plateasca, in plus, o alta taxa care va reprezenta un anumit procent din costul apartamentului. Suma pe care romanii o vor achita, in acest caz, variaza in functie de tipul apartamentului, de anul in care blocul sau imobilul a fost construit si nu numai.Prima obligatorie se achita anualRomanii vor fi nevoiti sa plateasca 20 si respectiv 10 euro pe an, incepand cel mai probabil din ianuarie 2008. "Daca facem un calcul simplu si luam ca exemplu suma de 10 euro si o impartim la 12 luni, va rezulta ca pentru 30 de zile valoarea primei se ridica la 0,8 euro, care, calculata la un curs de 3,3 lei/euro, reprezinta 2,7 lei. Cu aceasta suma putem cumpara intr-o luna maximum trei paini sau un litru de lapte, ceea ce nu reprezinta un efort financiar deosebit", a spus un reprezentant al CSA.
Pentru categoriile sociale defavorizate, proiectul de lege propune alocarea din bugetul statului a sumelor cu titlu de prima de asigurare, astfel cheltuielile de reabilitare a locuintei vor fi acoperite de catre stat. Identificarea persoanelor defavorizate din punct de vedere social, pentru care statul va achita politele de asigurare, intra in atributiile autoritatilor locale, care au o evidenta a acestor persoane.Romanii nu au cultura asigurarilorPotrivit presedintelui CSA, scopul acestor asigurari este acela de a sprijini cetatenii in reconstructia locuintelor distruse, in urma unui cutremur, a unei alunecari de teren sau in urma unei inundatii, prin acoperirea costurilor de reconstructie.
"Romanii nu au inca o cultura a asigurarilor, a protejarii bunurilor prin asigurare. S-a creat o confuzie in randul populatiei, care asociaza asigurarea auto obligatorie RCA, o asigurare pentru pagube produse tertilor de catre proprietarul unui autovehicul, cu asigurarea obligatorie a locuintelor, destinata protejarii proprietatilor personale, distruse de calamitati naturale", a spus presedintele autoritatii de reglementare.
"CSA se bazeaza pe sprijinul societatilor de asigurare care vor participa la constituirea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), deoarece incheierea contractelor de asigurare si despagubirile se vor face de catre asiguratori", a declarat Toncescu. Ea a adaugat ca autoritatea mizeaza pe sprijinul Bancii Mondiale, care, impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor, vor asigura finantarea programului de reasigurare, absolut obligatoriu in riscurile de catastrofa.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptat de Senat si urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor. Conform datelor CSA, companiile de profil au subscris in 2006 prime in valoare de 169,52 milioane de lei din asigurari de daune la proprietati, la care se adauga 534,1 milioane de lei din asigurari de incendiu si calamitati naturale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.