Cazul italiencei care a intrat in coma ireversibila dupa ce a fost violata de un rrom provenit din Romania a tinut ieri prima pagina a ziarelor din Peninsula. Relatarile au pus accentul fie pe consternarea italienilor, fi pe exploatarea cazului in scopuri politice. Capitanul de nava Giovanni Gumiero, sotul femeii, a declarat ca daca nu ar fi o persoana oficiala, si-ar face dreptate cu propriile maini. Guvernul italian s-a reunit miercuri seara de urgenta si a decis expulzarea printr-o procedura simplificata a cetatenilor UE considerati periculosi, la presiunea primarului Romei, Walter Veltroni.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, care a avut doua convorbiri cu omologul sau italian, a declarat, ieri, ca situatia romanilor a fost exploatata politic. „Cred ca, pana acum, problema a fost tratata mai mult politic, propagandistic, in special la nivelul Romei, unde primarul avea o miza pe care a jucat-o“, a spus Tariceanu, citat de Mediafax.
El a aratat ca cea mai eficienta masura pentru scaderea criminalitatii ar fi asigurarea unui loc de munca, inclusiv pentru cetatenii romani care traiesc in corturi, ca nom azi, pe teritoriul Italiei, si sunt tolerati astfel de autoritati.

„Noi, ce putem facem, dar problema nu este de resortul nostru, nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta“, a spus Tariceanu. De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara ca spera ca Guvernul de la Roma sa nu dea o lege impotriva cetatenilor romani din Italia, ci o lege impotriva tuturor cetatenilor UE care comit infractiuni in aceasta tara. El a tinut sa adauge ca „sigur, oricine se poate astepta la reciprocitate“.

Agresiunea a stårnit oroare
Giovanna Reggiani, 47 de ani, a fost agresata marti seara in gara Tor di Quinto, dintr-o suburbie a Romei, in apropierea careia se afla o tabara de rromi. La o zi, politia italiana l-a arestat pe Nicolae Romulus Mailat, in varsta de 25 de ani, fiind banuit ca a violat-o si omorat-o pe aceasta. Mailat ar fi aruncat trupul aproape neinsufletit al acesteia intr-un sant din apropiere de Tor di Quinto, unde femeia a fost descoperita si transportata la spital in coma profunda. Totodata, la Roma au fost trimisi trei politisti romani. Mailat este recidivist, fiind condamnat in 2006 la trei ani de inchisoare pentru furt calificat, insa a fost gratiat in acelasi an.

Potrivit unor surse politienesti, Mailat, din localitatea Vurpar, judetul Sibiu, a fost internat, in 1997, cand avea 14 ani, intr-o scoala speciala de munca si reeducare. Imediat dupa gratiere, Mailat a plecat in Italia. Ministrul de interne, Cristian David, a declarat ca introducerea unor restrictii in cazul romanilor care au savarsit infractiuni in tara nu este posibila.

Romani CRISS: Etnia violatorului este irelevanta

Etnia romanului a carui fapta a inflamat opinia publica si a tensionat si mai mult relatiile dintre Romania si Italia este irelevanta, afirma reprezentantii rromilor.
„Chiar nu intelegem relevanta intre etnie si nationalitate. Daca cetateanul era sas sau maghiar sau de oricare dintre cele 18 etnii din Romania, s-ar fi mentionat asta? In astfel de cazuri se ajunge de la o mentionare inutila a etniei la o mentionare rauvoitoare“, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Organizatiei Romani CRISS, Cezara David. Aceasta a explicat ca la adevarata origine a faptelor infractionale ale romanilor din Italia sta saracia.
„Acel individ este un infractor, dar nu a savarsit acea fapta in calitate de cetatean roman sau de cetatean de etnie rroma. Din punctul meu de vedere, un infractor nu are nici etnie, nici nationalitate. La finalul anchetei va fi sanctionat si va plati pentru acest gest ca orice cetatean din Uniunea Europeana“, ne-a declarat presedintele Agentiei pentru Romi, Gruia Bumbu.

Potrivit acestuia, intentia Guvernului italian de a modifica politica emigrantilor nu trebuie sa ii sperie pe romanii care pleaca sa munceasca in strainatate.