Chisu: Cresterea dobanzii-cheie nu va avea niciun impact in piata
Daca ar fi fost volume mari, s-ar fi resimtit impactulDecizia Bancii Nationale de a creste rata dobanzii de politica monetara ar fi trebuit sa afecteze in mod direct piata de capi
Chisu: Cresterea dobanzii-cheie nu va avea niciun impact in piata
Daca ar fi fost volume mari, s-ar fi resimtit impactulDecizia Bancii Nationale de a creste rata dobanzii de politica monetara ar fi trebuit sa afecteze in mod direct piata de capital din Romania, daca investitorii ar prefera sa retraga bani din investitiile de la bursa, pentru a-i depune intr-un cont bancar, cu o dobanda mai mare, dar situatia creata deja la BVB de alti factori macroeconomici sau conjuncurali nu mai permite influenta directa a maririi dobanzii.
"In mod normal, un astfel de eveniment ar trebui sa aiba un impact consistent asupra pietei de capital. Cu cat dobanda scade, este firesc, ca investitor, sa te orientezi spre alte cai de investitii, cum este bursa. Dar daca dobanda creste, ar trebui ca multi din investitorii de pe bursa romaneasca sa ia o parte din banii de pe bursa, pentru a ii depune in banci. Dar sunt foarte putini romanii care gandesc in acest fel si nu este un criteriu pe care il iau in calcul atunci cand isi revizuiesc portofoliile. Sunt sigur ca decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara nu va avea niciun impact asupra ringului bursier, care este deja intr-o tendinta deloc imbucuratoare", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Un exemplu evident al impactului pe care il are, teoretic, acest gen de decizii este situatia externa, cand reducerea dobanzii de referinta de catre Federal Reserve a dus la cresteri ale burselor externe.Investitorii si-au facut deja planurile cu TransgazCriza de lichiditati si perioada indecisa ce caracterizeaza bursa in ultimele saptamani, dar si retragerea unei bune parti din investitori in asteptarea Transgaz impiedica resimtirea unei influente evidente a deciziei BNR.
"La modul teoretic, acest gen de decizii ar trebui sa influenteze bursa, dar situatia acesteia este deja destul de rea. Daca ar fi fost o perioada de normalitate, cu lichiditate mare, atunci s-ar fi resimtit impactul cresterii dobanzii de referinta. In plus, este posibil sa fim defazati de acest factor si din cauza ofertei publice a Transgaz. Nimeni nu va renunta la participarea la acest IPO din cauza deciziei BNR, pentru ca deja cea mai mare parte din investitori si-au calculat foarte bine miscarile. Acest lucru poate fi o cauza importanta a crizei lichiditatii de la BVB, pentru ca multi isi pastreaza banii pentru Transgaz", ne-a declarat Marius Plugaru, directorul Fortius Finance.Tranzactiile cu TEL au mai crescut lichiditatea BVBCauzele crizei de lichiditati de la Bursa de Valori Bucuresti din ultimele saptamani este pusa de analisti pe seama mai multor factori macroeconomici, externi sau conjuncturali, legati de IPO-ul Transgaz. Volumul total putin mai ridicat din sedinta de ieri a fost dat de o serie de tranzactii cu titlurile Transelectrica, ce au reprezentat circa o treime din rulajul total al BVB, fiind si pe primul loc in topul valoric. Din totalul de 8,2 milioane de euro, SIF5 a cumparat un pachet de peste 200 de mii de titluri, pentru aproape 8 milioane de lei, conform unui raport transmis de Bursa.
"Şedinta de astazi a avut un volum de tranzactionare mai mare, datorita tranzactiilor cu titlurile companiei Transelectrica. Daca scoatem din calcul aceste schimburi cu titlurile TEL si rulajul realizat pe sectiunea Rasdaq, care oricum a avut cu aproape 10 mil. mai mult decat piata principala, cred ca am putea spune cu usurinta ca a fost cea mai slaba sedinta din acest an.
Continua criza lichiditatilor, se observa un interes foarte scazut al investitorilor. Spre exemplu niciun SIF, care erau, de obicei, printre cele mai lichide companii, nu a depasit ieri un volum de 1 milion de titluri tranzactionate", ne-a mai explicat Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.