Banca Nationala a Romaniei a majorat miercuri seara rata de dobanda monetara cu 0,5 procente, pana la nivelul de 7,5 la suta. Este prima majorare de dobanda efectuata de BNR din iunie 2006 si este o decizie mult asteptata de piata, dupa reducerile de 1,75 puncte procentuale care au avut loc in prima parte a anului.
Ce efect va avea aceasta masura? In primul rand, ar trebui sa franeze cresterea preturilor. Insa oare este prea putin si prea tarziu? Dupa cum precizeaza si Banca Nationala in comunicatul sau, "inflatia la sfarsitul anului 2007 va depasi limita superioara a intervalului de variatie de 3-5 la suta, asociat tintei de 4 la suta". Traducere: BNR nu isi va atinge tinta de inflatie. Mai mult, Banca Centrala recunoaste ca exista riscul "abaterii de la tinta a inflatiei si de-a lungul unei parti a anului 2008". Adica admite presiunile inflationiste de anul viitor, in special alinierea obligatorie a preturilor administrate. De unde inflatie asa de mare? Suspectii de serviciu sunt deja cunoscuti: cresterea preturilor la produsele agroalimentare din cauza secetei, cresterea substantiala a veniturilor populatiei, cheltuielile bugetare din ultima partea a anului si evolutia volatila a cursului. S-au dus vremurile in care ministrul Economiei credea ca este laudat de guvernator pentru excedentul bugetar. BNR avertizeaza acum ca risipa bugetara trebuie oprita, atat la nivel declarativ, cat si in comunicatul emis miercuri seara. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca deficitul bugetar in 2007 se va situa intre 1% si 1,2%. Nu acelasi lucru poate fi spus pentru 2008, cand deficitul bugetar este programat la 2,7%. Intrebarea care trebuie pusa nu este daca BNR a procedat corect prin majorarea dobanzii cu doar 0,5 la suta, ci daca aceasta va fi urmata de inca o majorare similara la inceputul anului viitor.
Un al doilea efect al majorarii dobanzii de referinta la 7,5 la suta ar trebui sa fie aprecierea leului. Insa cu o zi dupa anuntul BNR, leul a coborat putin sub 3,3, iar in jurul pranzului cursul revenise la cote de 3,31. Datele din piata ne arata in acest caz ca majorarea de 0,5 la suta a fost inclusa in pret. Banca Centrala si-a reafirmat si in ultimul comunicat dreptul de a controla lichiditatea din piata. Ceea ce inseamna ca exista inca timp pentru leu sa ajunga la cota de 3,2 pana la sfarsitul anului. Leul ar putea fi ajutat si de contextul regional in urmatoarele luni. Majoritatea Bancilor Centrale din tarile vecine au decis sa-si mentina dobanzile de politica monetara. Astfel, leul ar putea deveni mai interesant pentru investitorii straini. Urmatorul test important pentru moneda nationala va fi conferinta BNR de pe 5 noiembrie, unde consiliul de politica monetara isi va explica decizia de majorare a dobanzii cheie si probabil va modifica tintele de inflatie pentru 2007 si 2008.
Cine pierde din majorarea de dobanda? In primul rand cei care doresc sa se imprumute. Cresterea de 0,5 la suta a dobanzii de referinta se va revedea in vreun fel sau altul si in costul creditelor, care va creste. Lucru pe care BNR il doreste, deoarece urmareste descurajarea consumului si incurajarea economisirii. Dobanzi mai mari inseamna credite mai scumpe si castiguri mai mari din depozite. Un al doilea perdant este Ministerul de Finante, care va fi nevoit sa se imprumute la dobanzi mult mai mari. Pana acum, Ministerul Finantelor a refuzat ofertele bancilor comerciale pentru titlurile de stat cu scadenta la 5 ani. Acum, la 7,5 la suta, MEF va fi nevoit sa atraga bani la dobanzi cu cel putin 0,5 la suta peste cele oferite pana acum. Eurobondurile ar fi o solutie, insa de acolo, dupa cum a declarat si Varujan Vosganian ieri, MEF nu se asteapta la mai mult de 500 de milioane de euro. Insuficiente pentru cheltuielile pe care le are programate, deci se va intoarce mai devreme sau mai tarziu la bancile locale. Insa probabil cel mai mare perdant va fi deficitul de cont curent. Daca leul se apreciaza, puterea de cumparare a populatiei creste, iar romanii vor cumpara mai multe produse de import. In acelasi timp, exporturile romanesti se vor scumpi si vor deveni mai putin competitive pe pietele internationale. Astfel, deficitul comercial al Romaniei se va adanci si va trage in jos dupa el deficitul de cont curent.
Concluziile? Majorarea dobanzii de referinta la 7,5 la suta si declaratiile guvernatorului Mugur Isarescu au fost primite foarte bine de specialistii din piata si se poate spune ca BNR si-a recapatat increderea pierduta in lunile de vara. In al doilea rand, este mai evident ca oricand ca Banca Nationala nu mai poate alerga dupa doi iepuri de-odata. Ieri, ministrul Economiei si Finantelor a afirmat ca guvernul a facut tot ce a putut pentru a contribui la atingerea tintelor de inflatie. Insa guvernatorul Isarescu avertizeaza din nou: "Nu mai trageti de aceasta economie, pentru ca se rupe!".