Presedintele Traian Basescu ii anunta pe romani ca daca nu se vor prezenta pe 25 noiembrie la referendum vor fi chemati din nou, in alta zi, sa se pronunte pe acelasi subiect - votul uninominal majoritar. "Daca se rateaza acest referendum, il voi rep
Presedintele Traian Basescu ii anunta pe romani ca daca nu se vor prezenta pe 25 noiembrie la referendum vor fi chemati din nou, in alta zi, sa se pronunte pe acelasi subiect - votul uninominal majoritar. "Daca se rateaza acest referendum, il voi repeta", a declarat seful statului la B1 TV, miercuri seara. Potrivit legii, referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. In prezent, in Romania sunt circa 18 milioane de persoane cu drept de vot.
Traian Basescu sustine ca daca la urne nu se vor prezenta cel putin 9 milioane de votanti, consultarea populara se va repeta. In legislatie nu exista nicio prevedere care sa il impiedice ori sa il aprobe pe seful statului sa faca acest lucru. Constitutia prevede doar ca "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime prin referendum vointa cu privire la probleme de interes national". Traian Basescu a mai spus ca intentioneaza sa consulte poporul si in 2008, pentru ca sunt probleme pe care clasa politica "nu vrea sa le rezolve". Insa nu a precizat daca intentioneaza sa faca o regula din repetarea unor astfel de consultari.Sprijin pentru PD si PLDPresedintele Traian Basescu a admis ca desfasurarea euroalegerilor simultan cu referendumul e de natura sa se constituie intr-un sprijin pentru PD si PLD. "Nu ascund ca referendumul va ajuta si partidele care ma sustin", a spus Basescu.
El a mentionat ca decizia Curtii Constitutionale nu-i permite sa fie membru de partid, dar ii permite sa-si manifeste optiunea politica pentru o doctrina. Potrivit articolului 84 din Legea fundamentala, "presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nicio alta functie publica sau privata". In 2004, Alianta PNL - PD a depus la Curtea Constitutionala o contestatie impotriva sefului statului de la acel moment, Ion Iliescu, pe care il acuza ca se implica in campania electorala in favoarea PSD si, prin urmare, ca incalca Constitutia. Judecatorii Curtii au respins insa plangerea Aliantei.Tariceanu, comparat cu NastaseIn schimb, seful statului i-a criticat pe actualii membri ai Executivului. Premierul Calin Popescu Tariceanu este dependent de grupul Iliescu-Hrebenciuc si de relatia cu Ion Iliescu, cu care a discutat frecvent, in diferite momente, inclusiv in cel al motiunii de cenzura a social-democratilor, a spus Basescu. In opinia sa, Tariceanu este "exponentul de la Executiv" al coalitiei PSD-PNL-UDMR-PRM, care incearca sa compromita orice demers al sefului statului, inclusiv pe cel legat de introducerea votului uninominal prin referendum, pentru reformarea clasei politice.
El a mai declarat ca sistemul de a face politica specific lui Adrian Nastase a fost preluat de "un alt arogant", care in prezent se afla in fruntea Guvernului.Codul de bune practici in materie de referendum, adoptat de Comisia de la Venetia, prevede ca trebuie asigurata egalitatea de sanse intre partizanii si adversarii propunerii supuse la vot. "Aceasta implica neutralitatea autoritatilor administratiei publice, in special referitor la campania pentru referendum", se arata in documentul citat.
Potrivit aceleiasi surse, nu este necesara interzicerea completa a interventiei autoritatilor publice in favoarea sau in defavoarea propunerii supuse referendumului. Insa autoritatile publice (nationale, regionale si locale) nu trebuie sa influenteze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesiva si unilaterala. Documentul adoptat de Comisia de la Venetia insista asupra faptului ca autoritatile trebuie sa furnizeze o informare obiectiva.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.