Romania are nevoie de o lista de prioritati privind masurile viitoare referitoare la cresterea salariilor, pensiilor si la reducerea fiscalitatii, continuarea cresterii economice putand fi realizata doar in cazul adoptarii unor politici intelepte, a
Romania are nevoie de o lista de prioritati privind masurile viitoare referitoare la cresterea salariilor, pensiilor si la reducerea fiscalitatii, continuarea cresterii economice putand fi realizata doar in cazul adoptarii unor politici intelepte, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Mesajul Bancii Nationale este: 'Nu mai trageti de aceasta economie, pentru ca se rupe!>>. Nu putem avea cresteri salariale, cresteri ale pensiilor si reducerea fiscalitatii. Trebuie facuta o lista de prioritati“, a afirmat Isarescu, citat de Mediafax.

Guvernatorul a reamintit ca Romania a avut noua ani de crestere economica si a aratat ca mentinerea acestei evolutii pentru inca noua ani poate fi atinsa doar cu politici intelepte. „Trebuie sa ai grija sa nu se rupa cureaua. Romania va trebui sa finanteze educatia, sanatatea, infrastructura si trebuie sa fim atenti si la cresterea sectorului neguvernamental“, a spus Isarescu. „Nu mai este momentul relaxarii fiscale. Pana cand cresterea de productivitate nu va acoperi decalajele, trebuie sa tinem bine avionul spre binele guvernului actual si al guvernelor viitoare“, a mai spus guvernatorul. De asemenea, Isarescu a aratat ca nu este posibil ca Romania sa suporte doua cresteri salariale pe an in conditiile unei inflatii de sub 10%. „Nu se poate 'a la long>> sa ai o inflatie de 4-5% si sa ceri cresteri salariale de 15-20%. Cresterile salariale depind de competitivitate“, a aratat Isarescu.

Incercarile de compensare a cresterilor salariale prin masuri de politica monetara pot reprezenta „cea mai proasta combinatie“, a afirmat guvernatorul BNR, intrucat avansul salariilor determina reducerea competitivitatii si, in acelasi timp, cresterea dobanzilor se reflecta in aprecierea monedei nationale si, in cele din urma, tot in diminuarea competitivitatii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.