Dorinta dezvoltatorilor de a obtine un profit cat mai ridicat isi pune din plin amprenta asupra optiunilor romanilor in materie de locuinte. Asa se face ca, in general, cei din clasa medie isi permit un apartament intr-un complex rezidential pe verticala, in timp ce categoria mediu plus isi poate cumpara si o vila. Care sunt dedesubturile ce stau in spatele acestei distinctii? Este vorba in primul rand de preturile tot mai ridicate ale terenurilor, care fac dificil pentru un dezvoltator sa se intinda foarte mult pe orizontala.
"Ε’inand cont de evolutia preturilor terenurilor, pentru un dezvoltator de proiecte imobiliare este mult mai avantajos - din punct de vedere financiar - sa construiasca un ansamblu rezidential de blocuri decat un complex de vile. La achizitionarea unui teren, dezvoltatorul are in vedere sa amortizeze costul investitiei, dar si sa obtina un profit satisfacator, iar acest lucru nu este posibil decat prin obtinerea unei suprafete construite cat mai mari. Dezvoltarea pe verticala este regula care dicteaza acum in noile constructii, pentru ca este cea mai profitabila", afirma Monica Marin, Partner Manager EuroMetropola.Exista si investitori care mizeaza pe dezvoltarea pe orizontalaInvestitorii care sfideaza regulile pietei si dezvolta ansambluri rezidentiale de vile pun foarte mare pret pe latura estetica a unei constructii noi, oferind astfel un grad mai ridicat de confort viitorilor proprietari si sentimentul de intimitate si libertate. Acest tip de dezvoltatori este mai rar intalnit in Romania, dar exista si se adreseaza in general unei anumite categorii de clienti, cu resurse financiare peste limita medie.
"Un exemplu foarte interesant in acest sens este acela al unui nou proiect pe care compania EuroMetropola il promoveaza acum in exclusivitate: este vorba despre un complex rezidential de 15 vile cu structura S+P+2E+M, ce ofera un total de 64 de apartamente care se vor vinde individual. Este solutia pe care au gasit-o acesti dezvoltatori pentru a oferi viitorilor proprietari un mix echilibrat intre facilitatile oferite de o casa la curte si cele oferite de un apartament.
Acest proiect, intitulat SOLARIA, este amplasat langa noua zona rezidentiala Baneasa, foarte aproape de padure si de Gradina Zoologica. Intimitatea noilor locatari este asigurata de distributia a doar unui apartament pe fiecare nivel. Accesul la fiecare etaj se va realiza cu ajutorul liftului. Pretul locuintelor porneste de la 150.000 euro (1.400 euro/mp). Termenul de finalizare a complexului a fost fixat pentru luna decembrie a anului viitor, urmand ca pana la sfarsitul anului 2009, proiectul sa se extinda prin dezvoltarea unei zone cu spatii comerciale", explica Monica Marin, care a mai adaugat ca in cadrul complexului Solaria vor exista trei tipuri de vile: 6 vile cu apartamente de 3 camere, 8 vile cu apartamente de 4 camere, 1 vila (P+2+M) cu 2 apartamente pe etaj.Apartamentul e usor de intretinut, iar casa la curte ofera intimitateIn ciuda distinctiei mai mult sau mai putin impuse de preturile practicate de developeri pentru fiecare dintre aceste tipuri de locuinte, alegerea cumparatorilor ramane una dificila, intre un apartament intr-un bloc sau o casa la curte. Desi o casa la curte a fost dintotdeauna idealul de locuinta al majoritatii oamenilor, in special al acelora care au trait la bloc si care doresc foarte tare sa-si schimbe stilul de viata, apartamentul ramane optiunea numarul 1 pentru cei care duc o viata foarte activa si care nu petrec foarte mult timp la domiciliu.
Ambele genuri de resedinta au avantajele lor. Apartamentul implica niste costuri de intretinere mult mai mici si o intretinere mai putin pretentioasa decat o casa la curte, dar aceasta din urma ofera intimitatea si spatiul pe care un apartament nu le poate da.