Comicul se descurca mai bine la promovarea noului sau film, „Bee Movie", decit la asigurarea calitatii sale.Seinfeld a pus la bataie costumul de albinacit de des a putut Facutul de bungee-jumping la Festivalul de Film de la Cannes in costum de albina. Includerea unor figurine reproducind personajele din lungmetraj in pachetul Happy Meal de la McDonald’s. Realizarea unor spoturi de cite un minut pentru film, numite „TV Juniors". Aruncatul a nu-stiu-citi stupi de albine de pe acoperisul cladirii Paramount. Toate s-au aflat pe agenda lui Jerry Seinfeld. Nu s-a dat inapoi de la nimic pentru a promova „Bee Movie", un lungmetraj de animatie la care comicul a lucrat in tripla ipostaza: scenarist, producator si rol (glas) principal. Povestea lui „Bee Movie" a luat startul pe cind Seinfeld lua masa cu Steven Spielberg si a comis un joc de cuvinte apropo de albine. A urmat un telefon la Jeffrey Katzenberg, directorul DreamWorks Animation SKG, in urma caruia gluma lui Seinfeld a crescut pina la nivelul unui film de animatie cu buget de 150 de milioane de dolari. Trei anisori au tras comicul si colegii sai la scrierea scenariului. Promovarea masiv-agresiva care a urmat era deci previzibila. Cu atit mai mult cu cit Seinfeld, care s-a trezit cu porecla „J.D. Salinger-ul televiziunii" (autorul ei e Conan O’Brien), a evitat cu consecventa, incepind cu finalul serialului, lumina reflectoarelor. S-a insurat, a facut trei copii si un documentar (in 2002) despre cum s-a reintors el la viata de „stand-up comedian". E drept insa, filmul nu a scos decit trei milioane de dolari, asta in contextul in care comicul are, potrivit „Forbes", un cistig anual de 60 de milioane de dolari. Nu a dus lipsa de propuneri, fie ele „animate", fie de roluri in lungmetraje hollywoodiene, dar s-a tinut departe, atasat fiind de productiile al caror autor e el, dixit Katzenberg.

Cit de bine i-a iesit si cum va functiona filmul la box office ramine de vazut. Insa nu se poate spune ca nu e impanat cu staruri: de la Oprah Winfrey si Larry King, prin Sting si prin regizorul Barry Levinson, pina la Renée Zellweger, John Goodman, Ray Liotta, Kathy Bates, Matthew Broderick si Chris Rock. Scenariul are acea intepatura suprarealista marca Seinfeld: personajul comicului, Barry B. Benson, intra in conversatie cu florareasa Vanessa (Zellweger), in ciuda interdictiei impuse de stup de a se conversa cu oamenii. Cind afla ca acestia exploateaza albinele pentru productia de miere, Barry ii da in judecata. Ceea ce are un efect catastrofic: mierea dispare de pe rafturi, albinele isi pierd slujbele, plantele se ofilesc in absenta polenului si vegetatia e in pragul extinctiei.

Umor, da, intriga, ba. Cam asa a sunat verdictul criticilor de film. Dragul lui Seinfeld pentru detalii sare insa in ochi: albinele pot supravietui unei lovituri cu o revista glossy de cam 75 de pagini, de unde rezulta ca editia italiana a „Vogue", mult mai groasa, e pentru aceste insecte „arma mortala". Necazul lungmetrajului e ca, oricit de savuroase ar fi poantele concise din dialoguri, actiunea de comedie animata n-o gasesti nici s-o cauti cu luminarea. Criticii au comentat si faptul ca relatia dintre om si insecta din „Bee Movie" are o bizara componenta oarecum romantico-zoofila, ceea ce face ca apropierea dintre specii sa nu functioneze la fel de bine precum in „Ratatouille". Ratingul animatiei lui Seinfeld e „PG", deci s-ar adresa intregii familii, inclusiv juniorilor, dar e putin probabil ca pustanii sa prinda glumele in aceeasi cheie manhattanit-evreiasca pe care o stim din serialul tv, asa ca se vede ca scenaristul numai la copii nu s-a gindit pe cind compunea scriptul. Lor s-ar parea insa ca le revine ceva ce adultii n-au intilnit in serial: „morala", mesajul ecologist.

Specialistii si-au exprimat deja ingrijorarea in ceea ce priveste mularea lui „Bee Movie" pe calapodul animatiilor de succes, si anume pe consecventa amatorului de cinema in a le vedea. Se mizeaza deci pe faptul ca filmul lui Seinfeld va avea incasari consistente in primele weekenduri sau saptamini, dar nu va putea mentine constanta performanta.