Azorubina face parte din categoria colorantilor ce au o serie de efecte adverse, care se manifesta si pe termen lung. Cei mai afectati sunt copiii, mai ales ca produsele in care se gaseste li se adreseaza lor.

Azorubina a€” E 122, este colorant azoic de sinteza, care face parte din categoria aditivilor alimentari periculosi. Il mai gasiti pe etichetele produselor alimentare si sub denumirea de carmoisine sau rosu alimentar 3.  

Parintii ai caror copii se reped la rafturile de dulciuri trebuie sa fie foarte atenti pentru ca azorubina sa gaseste cu precadere in bomboane, jeleuri, martipan, gemuri, rulade umplute cu diverse creme (swiss roll). Din cauza numeroaselor efecte adverse ale acestui aditiv alimentar, specialistii din cadrul Comisiei Codex Alimentarius au stabilit ca pe parcursul unei zile nu trebuie sa se depaseasca cantitatea de 4 mg/kg corp azorubina.

Citeste si:

ATENTIE, COPII! Ca toti colorantii azoici si E 122 poate provoca alergii puternice, mai ales celor cu intoleranta la salicitati (aspirina). Persoanele care sufera de astm trebuie sa evite acest colorant, pentru ca este eliberator de histamina si inteteste crizele provocare de boala.

Copiii sunt cei mai afectati de efectele azorubinei, mai ales daca se afla in combinatie cu aditivi din categoria benzoatilor. Cea mai vizibila consecinta a consumului de E 122 este declansarea sindromului ADHD (sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie). Odata ce micutii trec in adolescenta, veti constata ca acestia vor avea probleme de integrare in societate. Aceste efecte au fost dovedite de un grup de cercetatori britanici in luna mai a acestui an si au fost acceptate de lumea stiintifica modiala.

Pentru a evita probleme de sanatate grave ale populatiei, Comisia Europeana intentioneaza interzicerea azorubinei. Pana acum doar norvegienii, japonezii, suedezii si americanii  au adoptat aceasta masura.