Piata serviciilor IT din Romania va creste cu 25% in acest an, datorita aderarii la Uniunea Europeana, a investitiilor straine directe si dezvoltarii economice din ultimul timp, se arata intr-un studiu IDC. Potrivit studiului, cresterea este una rapida fata de anul trecut, cand piata s-a extins cu 22,3%, pana la o valoare de 244 milioane USD. "Avand cateva avantaje importante - suprafata si localizare, apropiere culturala de vestul Europei si Statele Unite, puternice abilitati tehnice si lingvistice, Romania devine un competitor extrem de important in domeniul serviciilor IT si, in acelasi timp, o piata de desfacere foarte atractiva pentru jucatorii internationali", spune Calin Mirea, Research Analyst, IDC Romania.
Studiul mai arata ca piata romaneasca de servicii IT este dominata de companiile internationale. Primii trei furnizori de pe piata au fost, anul trecut, IBM, HP si Siveco, a caror cota cumulata a reprezentat aproape 35% din valoarea totala a pietei. In vreme ce liderul pietei si-a mentinut pozitia din anul precedent, ceilalti doi jucatori au urcat de pe pozitiile patru, respectiv sase, potrivit IDC. Serviciile de integrare de sistem au reprezentat cea mai mare parte din veniturile totale ale pietei de servicii IT, cu o cota de 24,3%, urmate de suport hardware si instalare (17,8%) si suport software si instalare (13,6%). IDC se asteapta ca aceste categorii de servicii sa joace in continuare un rol important in piata romaneasca de IT. Cel mai important client pentru serviciile IT a fost sectorul de productie, cu 16,5% din totalul cheltuielilor. Sectorul de utilitati s-a clasat pe locul secund, cu o cota de 16,3%, in timp ce sectorul guvernamental a fost al treilea, cu 15,9%.
Se asteapta ca cererea pentru servicii IT sa creasca puternic in urmatorii ani, mai ales in telecomunicatii si sectorul financiar, potrivit IDC. Companiile de telecomunicatii trebuie sa investeasca in IT pentru a castiga clienti si a-i fideliza, intr-o piata care se apropie rapid de saturare, in timp ce, in domeniul serviciilor financiare, cererea pentru noi solutii IT va creste datorita competitiei acerbe, precum si nevoii de aliniere la reglementarile bancare europene si internationale. IDC considera ca, in domeniul serviciilor IT, cheltuielile vor creste in mod constant cu o medie de peste 18% in urmatorii cinci ani.