Fostul presedinte al Consiliului National Secuiesc, Scaunul Ciuc, Csibi Barna, intentioneaza sa infiinteze „Garda Secuiasca“, dupa modelul Garzii Maghiare. Zilele trecute, Csibi Barna a dat chiar si un anunt intr-un cotidian local din mu
Fostul presedinte al Consiliului National Secuiesc, Scaunul Ciuc, Csibi Barna, intentioneaza sa infiinteze „Garda Secuiasca“, dupa modelul Garzii Maghiare. Zilele trecute, Csibi Barna a dat chiar si un anunt intr-un cotidian local din municipiul Miercurea Ciuc, cu ajutorul caruia spera sa-si gaseasca inca doi „tovarasi“ pentru intemeierea legala a unei asociatii, care, la randul ei, sa puna bazele „Garzii Secuiesti“. Csibi Barna a fost de la inceputul aparitiei Garzii Maghiare un simpatizant al acesteia, motiv pentru care a incercat chiar sa se „inroleze“, pentru a deveni membru activ al Garzii, insa, fiind cetatean roman, nu a fost primit. Atunci i-a venit ideea de a infiinta, dupa modelul maghiar, Garda Secuiasca, imprumutand de la unguri notiunuile de baza a uniformei, a steagului si chiar si a juramantului, dandu-i insa caracter specific secuiesc.

Pentru a-si realiza visul, Csibi Barna a luat legatura cu Vona Gabor, presedintele Garzii Maghiare, care l-a asigurat de tot sprijinul sau. Trebuie mentionat fa ptul ca Csibi Barna este unul dintre cei care, la inceputul lunii august, au organizat Tabara EMI de la Gheorgheni.

Csibi Barna a refuzat sa faca vreo declaratie, fiind usor iritat din cauza faptului ca ne interesam de asa-zisa Garda Secuiasca. „Am dat un anunt pentru a cauta inca doua persoane, cu care sa putem infiinta legal o asociatie pentru ca sa depunem bazele Garzii Secuiesti. Nimic mai mult“ a conchis Csibi Barna. Insa acesta a facut mai multe „marturisiri“ unor ziare maghiare, carora le-a declarat ca a discutat cu mai multi tineri si ca acestia ar fi interesati de Garda Secuiasca, care, in viziunea lui, ar avea menirea de a lupta pentru constientizarea identitatii secuiesti, traind pentru natie, pentru popor. Conform lui Csibi, viitorii membri ai Garzii Secuiesti vor depune juramantul pentru ocrotirea limbii maghiare, a natiunii secuilor, a poporului maghiar, pentru ocrotirea Pamantului Secuiesc si a Patriei Maghiare.

Csibi Barna a mai declarat aceluiasi ziar ca dupa parerea lui secuimea are doar o singura sansa de a supravietui: acela de a se defini ca si o natiune de sine statatoare, separat de cea maghiara. „Conform dreptului international, daca ne definim ca si un popor, atunci vom avea dreptul la independenta. In momentul de fata putem fi caracterizati ca si un popor colonizat, drept urmare putem solicita dreptul la autodeterminare, asa cum ne-a atras atentia si avocata austriaca Eva Maria Barki si membrul fondator al Consiliului National Secuiesc, Csapó I. József. Daca nu ne cunoastem drepturile, secuimea va piere“, a declarat Csibi.

Gruparea paramilitara pregateste tineretul
Miscarea pentru o Ungarie mai buna (Jobbik Magyarországert Mozgalom), pe scurt Jobbik, este un partid politic de dreapta din Ungaria care pe 25 august 2007 a oficiat o ceremonie in care a infiintat o organizatie paramilitara, Garda Maghiara, la care si-au depus juramantul primii 56 de membri (simbolizand revolutia din 1956). In data de 21 octombrie, peste 500 de persoane au depus juramantul si au intrat in componenta Garzii Maghiare. Desi la constituire s-a avansat ideea ca pana la sfarsitul anului va numara 2.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.