Piata valutara a fost foarte calma, cu volume de tranzactionare redusa, atat speculatorii, cat si bancherii asteptand decizia institutiei conduse de dl Isarescu privind nivelul dobanzii de politica monetara, intr-un moment in care inflatia a iesit di
Piata valutara a fost foarte calma, cu volume de tranzactionare redusa, atat speculatorii, cat si bancherii asteptand decizia institutiei conduse de dl Isarescu privind nivelul dobanzii de politica monetara, intr-un moment in care inflatia a iesit din culoarul dorit de BNR pentru acest an.
In aceste conditii, cei care au mizat pe o decizie de majorare a dobanzii au "indraznit" sa vanda valuta, situatie in care cursul euro a scazut de la 3,3433 la 3,3360 lei. Piata s-a deschis la valori de 3,3420 - 3,3440, in apropierea cotatiilor de la inchiderea de marti.
Sub impulsul dat de cei care sperau intr-o crestere a dobanzii euro a coborat pana la 3,33 - 3,3350 lei, pentru ca dupa pranz cotatiile din piata sa revina spre 3,3380 - 3,3410 lei., pentru ca in apropiere de momentul inchiderii pietei romanesti euro sa scada la 3,3290 - 3,3340 lei.
Acest articol este scris inainte de comunicatul de presa al C.A. al BNR, insa stabilizarea euro la 3,33 lei indica o posibila majorare a dobanzii de doar un sfert de punct procentual, de la 7 la 7,25%.
Insa ceea ce s-a intamplat in piata vom vedea in comentariul de maine.
Aceeasi stare de status-quo s-a observat si in piata monetara, unde dobanzile la o zi si la o saptamana au inghetat in culoarul 7 - 8%, in asteptarea aceleiasi decizii a BNR.
O situatie identica s-a observat si pe pietele internationale, unde fluctuatiile paritatii s-au rezumat la 1,4421 - 1,4467 dolari, investitorii asteptand decizia bancii centrale americane, Federal Reserve, cu privire la dobanda de politica monetara, cei mai multi analisti estimand o reducere a acesteia cu 0,25 puncte procentuale, pana la 4,5%.
Pe piata metalelor de la Londra, investitorii au continuat sa cumpere aur, uncia revenind la fixingul de ieri dimineata, la 783 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.