Oficial, aproximativ 12.000 de copaci au fost secerati din 2006 pana in prezent. Neoficial, numarul lor este mult mai mare, avand in vedere ca proprietarii spatiilor verzi au cerut avize pentru taierea a cativa arbori, ulterior netinand cont de asta,
Oficial, aproximativ 12.000 de copaci au fost secerati din 2006 pana in prezent. Neoficial, numarul lor este mult mai mare, avand in vedere ca proprietarii spatiilor verzi au cerut avize pentru taierea a cativa arbori, ulterior netinand cont de asta, defrisand chiar hectare.


11.719 de copaci au fost taiati din 2006 pana in prezent. Asta spun statisticile Primariei Capitalei. Mai exact, 6.801 pomi au fost defrisati in 2006 si 4.918 pana in luna septembrie a acestui an. Din pacate, realitatea este cu totul alta. "Baietii destepti", proprietari de parcuri sau alte spatii verzi, au invatat o reteta care functioneaza de minune in Romania. Se solicita un aviz de taiere a unui numar infim de arbori, ca sa nu bata la ochi, autorizatie care este obtinuta fara prea mare bataie de cap. Dupa ce aprobarea este gata, se trece la fapte, fiind doborati un numar mult mai mare de arbori fata de cel solicitat.


SCÃ…PAT DE SUB CONTROL. Teoretic s-a incercat sa se tina sub control febra defrisarilor, practic prevederile legislative se gasesc doar pe hartie. In ultima perioada, cele mai mari abuzuri au avut loc in parcurile din Capitala, o parte dintre acestea fiind total distruse. Exemplu este Parcul Bordei, unde doar in cateva luni au fost secerati peste 100 de copaci, in registrele muncipalitatii fiind inregistrati doar cativa. Un alt exemplu este Parcul Herastrau, renumit drept fieful teraselor si restaurantelor atat de pe malul lacului, cat si de pe spatiul verde. Multi copaci au disparut peste noapte, pentru a face loc unei terase, "rasarite" din foste WC-uri, spatii prea mici pentru a construi un loc de lux. N-a scapat nici Parcul Floreasca, unde mai nou arborii au fost defrisati pentru a se face locuri de parcare pentru clientii smecheri ai restaurantelor cu pretentii de pe malul lacului, un exemplu fiind "La Gondolla".


De asemenea, o alta zona vanata a fost si inca mai este Padurea Baneasa, atat cat se mai poate numi padure. In unele portiuni, vilele au ajuns sa fie mai numeroase decat copacii. Pontul a fost simplu: sa-ti cumperi padure a fost mai ieftin, la un moment dat, decat sa-ti cumperi teren arabil.


Recent, Jurnalul National a semnalat un alt abuz pe un spatiu verde din zona Poligrafiei, Sectorul 1, unde proprietarul ceruse o autorizatie pentru taierea a 19 pomi, fiind defrisati 70. Exemplele pot continua cu Parcul Tineretului si cu Prisaca Dornei, un loc plin de vile si de blocuri rezidentiale.


NIMIC IN LOC. Daca ne raportam la cifrele oficiale ale Primariei Capitalei si la legislatia in vigoare, ar fi trebuit ca pana in prezent sa se fi plantat aproximativ 50.000 de arbori, luand in calul faptul ca pe hartie au fost taiati 11.719 copaci. Pentru fiecare pom defrisat trebuie plantat alti patru. Numai ca, surpriza, conform informatiilor primite de la municipalitate, urmeaza a fi plantati in mai toate parcurile din Capitala nici mai mult, nici mai putin de 1.573 de arbori.
"Unde s-au plantat in compensatie asa cum era obligat conform HCGMB nr. 10/2001? E dovada iresponsabilitatii autoritatilor locale, carora nu le pasa de situatia Bucurestiului si a bucurestenilor. Din 1990 pana-n prezent au disparut jumatate din spatiile verzi si s-au taiat peste un milion de copaci numai in Capitala. In Sectorul 6 exista doar vreo trei metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, cum va reusi sa creasca de peste opt ori aici acest gen de arie?", se intreaba Nicoale Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-civica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.