Uneori, istoria are placerea sadica de a se juca sarcastic cu cei mai puternici dintre muritori. Uneori, e bine sa ne amintim aceste povesti fabuloase. Vom intelege totul mai bine.In 1961, Hrusciov era in apogeul puterii sale. Era anul in care aproba construirea Zidului berlinez, anul in care anunta lumii cu mindrie ca URSS detonase o bomba cu hidrogen de 58 de megatone - nici pina azi nimeni nu a mai detonat vreodata o bomba mai puternica, iar Hrusciov glumea spunind ca URSS putea si mai mult, dar redusese forta bombei ca sa nu sparga chiar toate geamurile din Moscova, poligonul fiind situat la Cercul Polar -, era anul in care URSS sfida China si savura propagandistic isprava cosmica a lui Gagarin.

1961 este si anul celui de-al 22-lea Congres al PCUS. Lucrarile decurgeau normal, ca la carte. Miile de delegati se comportau foarte bine. Hrusciov, care se urcase in fruntea partidului cu faimosul raport secret din 1956, in care invinsese memoria lui Stalin, avea, totusi, o problema: Stalin dormea somnul etern in mausoleul de linga Kremlin, alaturi de Lenin, acolo unde fusese depus cu fast antic in 1953. Printre sutele de vorbitori la Congres a fost inscrisa si batrina activista Dora Abramovna Lazurkina. Ii fusese apropiata si devotata lui Lenin de foarte tinara, inca din 1902, pe cind avea doar 18 ani. In timpul marii prigoane staliniste din 1937 a ajuns in lagar. A fost eliberata abia dupa Congresul din 1956, cel cu raportul secret. Lazurkina a luat cuvintul spunind ca a rezistat aproape 20 de ani in Gulag doar pentru ca Lenin a fost mereu cu ea, in mintea ei, in sufletul ei. De dincolo de moarte, Lenin personal o sustinuse, o incurajase, o protejase, ii spusese mereu ca ea, cea din lagar, este adevarata bolsevica si nu Stalin. Congresul e cuprins de fior si aplauda in crescendo. Cind emotia tovarasilor atinsese culmea, Lazurkina da lovitura: „Tovarasi, chiar aseara, stiind ca voi vorbi in fata dumneavoastra, l-am intrebat pe tovarasul Lenin ce sa va spun". Sala incremeneste. Adunarea de atei, devotati celui mai brutal materialism-dialectic, isi tine respiratia. Sentimentul general este ca, prin gura Lazurkinei, il asculta chiar pe marele Lenin. O scena demna de analele parapsihologiei se petrece la Congresul PCUS. Activista a continuat: „Lenin mi-a spus asa: tovarasa Lazurkina, sa stii ca pentru mine este o ofensa ca in mausoleu stau alaturi de Stalin, care a adus atitea deservicii partidului". Cuprinsi de transa, din ce in ce mai multi tovarasi din sala au inceput sa ceara mutarea imediata a lui Stalin din mausoleu. Rapid, intreaga sala ovationeaza spontan figura marelui Lenin, ca si cum ar fi fost acolo. Vociferarile devin vacarm. Imediat, Hrusciov se ridica de la prezidiu si da citire decretului de mutare a lui Stalin din mausoleu. Evident, il avea pregatit. In acea noapte, trupul mumifiat al lui Stalin, imbracat in vestita uniforma de general impodobita cu medalii, a fost extras din mausoleu si dus intr-un cimitir alaturat, unde a fost ingropat alaturi de alti lideri comunisti: Jdanov, Kalinin, Djerjinski si controversatul american rosu John Reed. Mormintul lui Stalin, cu nimic diferit de al celorlalti, este plasat „strategic", ascuns primei priviri de un copac. La capatiiul sau s-a asezat o piatra oarecare, pe care s-a scris doar „I.V. Stalin". Spre sfirsitul saptaminii, mausoleul e redeschis. Acolo se gasea doar Lenin, a carui onoare fusese reparata de credincioasa Lazurkina. Numele lui Stalin disparuse, ca si orice amenajare care ar fi putut sugera ca acolo mai zacuse un alt cadavru.

Povestea aceasta, care s-a petrecut exact acum 46 de ani (chiar pe 30 octombrie), spune multe. Va invit la un minut de reflectie...