"Putem avea un joc corect doar cu reguli clare, stabilite de la bun inceput"Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a apobat ieri modificarea procedurilor de validare a participantilor la pilonul II, suplimentand validarea finala de la
"Putem avea un joc corect doar cu reguli clare, stabilite de la bun inceput"Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a apobat ieri modificarea procedurilor de validare a participantilor la pilonul II, suplimentand validarea finala de la 17 ianuarie 2007 cu alte doua validari. Validarile temporare se vor face pe baza raportarilor bilunare, astfel: pentru rapoartele bilunare din primele doua luni de aderare, validarea se va face cu data de 15 noiembrie, pentru rapoartele din decembrie se va efectua validarea cu data de 15 decembrie, iar pentru rapoartele bilunare din ianuarie cu data de 17 ianuarie 2008.
Potrivit noilor reglementari, persoanele care au semnat mai multe acte individuale de aderare vor fi invalidate de catre CNPAS la aceste termene. Totodata, validarea unui participant presupune ca orice alta adeziune semnata de acesta pentru un alt fond de pensii devine nula."Este inacceptabil sa schimbi regula in timpul jocului"Desi comisia isi justifica miscarea ca venind in sprijinul participantilor la fondurile de pensii administrate privat si ,totodata, simplificand procesul de aderare, mai multi administratori de fonduri de pensii administrate privat au comentat-o ca fiind inoportuna si chiar incorecta atat timp cat ea intervine la o luna de la startul procesului de aderare si da peste cap o parte din regulile, dar si planurile jocului. "Este inacceptabil sa schimbi regula in timpul jocului, oricare ar fi motivele si motivatiile, mai ales in conditiile unei piete in formare a carei buna functionare nu prezinta riscuri deosebite. Este vorba de apararea unui principiu. Putem avea un joc corect doar cu reguli clare, stabilite de la bun inceput", ne-a declarat directorul de comunicare al grupului BCR, Cornel Cojocaru. Totodata, acesta a aratat ca BCR Fond de Pensii agreeaza regula "primul venit, primul servit" si a solicitat insistent, alaturi de alte fonduri de pensii, aplicarea acesteia, respectiv validarea in timpul campaniei, insa comisia sa ia o astfel de decizie inainte de inceperea perioadei de aderare. Reprezentantii AIG Fond de Pensii si-au aratat nemultumirea inca de saptamana trecuta, cand seful CSSPP a facut publica intentia acestei modificari in cadrul primei raportari oficiale.
Astfel, AIG Fond de Pensii spune ca modificarea comisiei, care intervine la o luna de la inceperea campaniei de aderare, da planurile administratorilor peste cap si implicit banii care au fost investiti in aceste planuri. Acestia au aratat ca diversele modificari care apar in intervalul 17 septembrie 2007-17 ianuarie 2008 nu au decat menirea de a duce la o instabilitate in cadrul activitatii fiecarui administrator in parte.Vasilescu (ING Fond de Pensii): Modificarea este un pas inaintePe de alta parte, directorul ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, spune ca aceasta modificare este vazuta de companie ca un pas inainte, o regula clara. "Este un lucru clar si logic ca atunci cand un participant a aderat la un fond, acesta sa fie validat permanent", a spus Vasilescu.
Totodata, acesta a mentionat ca administratorii au sustinut de la inceput, inca dinaintea perioadei de aderare, implementarea unor astfel de masuri care sa elimine dublarea si sa ofere o claritate asupra procesului de aderare. Vasilescu a mai spus ca introducerea pe langa validarea finala din ianuarie a altor doua validari intermediare reprezinta cea mai corecta masura luata pentru participanti si ca aceasta nu va schimba pozitiile administratorilor in piata, insa "cei care au fost mai pregatiti si mai organizati vor fi mai siguri asupra portofoliului de participanti obtinut".Tripla validare va reduce ponderea celor cu dubla-semnaturaDaca inaintea perioadei de aderare ING Fond de Pensii estima ca 40% din piata pilonului II va fi aruncata in loterie pe fondul dublei-semnaturi, acum, odata cu introducerea celor doua validari intermediare, Vasilescu spune ca se asteapta ca in loterie sa intre sub 10% din totalul participantilor la sistem.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.