Desi democratii au sustinut in Comisia de Cod electoral varianta Asociatiei Pro Democratia, ei si aliatii lor liberal-democratii au boicotat, ieri,  la Parlament discursul lui Tariceanu privitor la asumarea votului uninominal al APD. Cu toate a
Desi democratii au sustinut in Comisia de Cod electoral varianta Asociatiei Pro Democratia, ei si aliatii lor liberal-democratii au boicotat, ieri, la Parlament discursul lui Tariceanu privitor la asumarea votului uninominal al APD. Cu toate acestea, PD si PLD pregatesc, pe timpul campaniei electorale pentru europarlamentare, mitinguri pentru a promova votul uninominal dorit de presedintele Traian Basescu. Interesant este faptul ca daca la referendumul privitor la introducerea votului majoritar nu se vor prezenta jumatate plus unul dintre cei prezenti pe liste electorale, atunci se va pune in aplicare uninominalul in varianta mixta dorit de Tariceanu.

Premierul Tariceanu si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului pentru Legea privind introducerea votului uninominal de la viitoarele alegeri. El a amintit ca PNL a pledat si cu ani in urma pentru reformarea clasei politice avand un proiect de lege similar si ca acestei dorinte i s-au alaturat, in timp, si alte partide, astfel ca „nimeni nu-si poate asuma paternitatea“ legii.

Sustine referendumul
Cat privest e referendumul, premierul a spus ca respecta dreptul presedintelui de a organiza acest scrutin si ca a cerut institutiilor din subordinea Guvernului sa se implice in organizarea consultarii populare. „Orice actiune de reformare a clasei politice este binevenita. Asumarea raspunderii nu face decat sa reprezinte o masura asiguratorie, in cazul in care referendumul nu va putea fi validat in lipsa participarii la vot a jumatate dintre alegatori“, a mai explicat Tariceanu.

Limitarea afaceristilor la vot
Dupa asumare, presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca social-democratii vor veni in urmatoarea perioada cu un proiect de lege care sa prevada finantarea sistemului de vot uninominal. „Nu putem permite angajarea in campanie a celor care au bani multi“, a precizat Geoana, fara a da mai multe amanunte.

Codul Electoral, blocat la Senat
Vicepresedintele Senatului Doru Ioan Taracila (PSD) a declarat, ieri, ca parlamentarii vor suspenda dezbaterile la Codul Electoral, acum dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea. „Ne aflam intr-o situatie hilara, nu mai putem continua dezbaterile, cel putin pana nu vedem ce se intampla cu legea Guvernului“, a spus Taracila.

Campania presedintelui, blocata?
Presedintele Basescu nu are dreptul de a-si face campanie pentru referendum la TV, parlamentarii respingand propunerea de constituire a unei comisii care sa-i stabileasca timpii de antena. Decizia a fost luata la cererea PRM care a invocat neconstitutionalitatea Decretului prezidential, prin faptul ca nu stabileste o data concreta de organizare a referendumului. Curtea Constitutionala urmeaza sa decida pe 7 noiembrie daca decretul este sau nu legal. Pana atunci presedintele nu are voie pe televiziuni.

Boicot al PD si PLD
Parlamentarii PD si PLD nu au participat, ieri, la sedinta Parlamentului in care Guvernul si-a asumat raspunderea pe votul uninominal. De asemenea, ieri, reprezentantii celor doua partide au cazut de acord sa nu depuna o motiune de cenzura pe aceasta tema. Cu toate acestea, la ideea decapitarii Guvernului nu s-a renuntat decat pe moment, pentru ca motiunea ar urma sa fie depusa dupa euroalegeri. PD si PLD considera inoportuna decizia premierului de a-si asuma raspunderea, de vreme ce presedintele a anuntat deja declansarea referendumului pentru votul uninominal.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.