Clauza de salvgardare nu va fi aplicata daca Romania va avea modulele informatice ale Agentiei de Plati in Agricultura functionale si platile pentru fermieri vor fi facute treptat, numai pe suprafetele verificate, a declarat marti comisarul european
Clauza de salvgardare nu va fi aplicata daca Romania va avea modulele informatice ale Agentiei de Plati in Agricultura functionale si platile pentru fermieri vor fi facute treptat, numai pe suprafetele verificate, a declarat marti comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, dupa intalnirea cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos.

"Decizia Comisiei Europene va fi bazata suta la suta pe realitatea din teren", a precizat Orban.

Partea romana va trebui sa definitiveze intreaga situatia pana la data de 9 noiembrie, dupa care va urma o analiza tehnica a Comisiei Europene, in urma auditului realizat la APIA de o companie independenta (Deloitte & Touche).

"O decizie in privinta activarii clauzei de salvgardare va fi luata cel mai probabil in data de 27 noiembrie, de Colegiul Comisiei", a subliniat Orban.

Dacian Ciolos a anuntat, la randul sau, ca ultimul modul de soft al Sistemului Informatic de Administrare si Control (IACS), cel privind calculul si autorizarea platilor, a fost instalat la Agentia de Plati in Agricultura.

"Ieri (n.r. luni), la ora 7.00, mai existau inca niste observatii in urma testarilor pe care le-a facut APIA, observatii care trebuiau implementate in cursul nopti. Dupa reuniunea de la Parlament, in care o sa prezentam bugetul Ministerului Agriculturii in Comisiile reunite de agricultura, vom avea o discutie cu cei de la Agentia de plati si atunci o sa pot sa va spun mai multe. Cert este ca si ultimul modul, cel privind calculul si autorizarea platilor, a fost instalat", a spus Orban.

Firma de audit Deloitte&Touche va prezenta auditul pe APIA pana in 5 noiembrie, astfel incat in data de 8 noiembrie va fi redactata scrisoarea care va fi trimisa CE, cu progresele inregistrate, pe baza auditului extern al Deloitte&Touche.

Conform avertismentului CE din 10 octombrie, Romania trebuie sa respecte termenul de 9 noiembrie, stabilit de Comisia Europeana pentru remedierea unor deficiente la sistemul IACS al APIA pentru a evita activarea clauzei de salvgardare

Activarea clauzei de salvgardare pe agricultura ar putea reduce subventiile alocate pe suprafata din fondurile europene cu 25 la suta, ceea ce inseamna ca Romania ar putea pierde 110 milioane de euro din suma totala alocata pentru 2007 de UE, de circa 440 de milioane de euro pentru platile directe pe suprafata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.