Aparut-au si musterii. Gramatici ai ortodoxiei, angelologi de Cotroceni, fenomenologi de Piata Scanteii. Golani, dormiti linistiti, Romania are viitorul asiguripsit. De-acu' incolo stim pe cine contam. De nu l-ati citit pe M. Neamtu faceti-o deindata
Aparut-au si musterii. Gramatici ai ortodoxiei, angelologi de Cotroceni, fenomenologi de Piata Scanteii. Golani, dormiti linistiti, Romania are viitorul asiguripsit. De-acu' incolo stim pe cine contam. De nu l-ati citit pe M. Neamtu faceti-o deindata. Merita banul cu prisosinta. Vivat chilipirul, daca primiti volumul pe gratis. Neamtu e un teolog genial, care trebuie antologat. E nici mai mult nici mai putin decat un "Aleosa Karamazov scolit" (sic!), adica, scapat o tara in oala cu chisleag albionic, apoi balacit bine prin DEX, sectia neurologisme, si fezandat cu nitica patristica, la mana a doua, din pacate, pentru ca mana intai a ramas la solitarul Ioan Ica jr. O singura fraza a teologului oficial NEC poate starni gastrita de ras, chiar in cazul stomacelelor trecute prin fumigatiile primului razboi. "Aleosa Karamazov", alias, ceva mai realist, soldatelul nostru Svejk, a trecut bacul prin inspiratie divina si-a ajuns doctorand sine die. Tot doctorand va fi si cand il va pune Tata Oaches de la Cotroceni director pe undeva. Acusica. Cand ai geniu si DEX ce-ti mai trebuie mofturi evropinesti, doctorate sclifosite. Ajunge cariera. Se da gratis pentru jurnalisti imberbi. "Aleosa" scrie carti, hartie. Fostii caporali din glorioasa Armada RSR i le publica, pentru ca habar n-au ce vrea sa zica vocabula "teologie". Iar stangistii, a caror singura virtute ramane comoditatea longeviva, i le prefateaza. Ba, colac peste pupaza, sa nu-ti vina sa crezi, opusul e "recomandat" si de teologii de la pravoslavnicele Dilema si Idei in dialog (sic!). Teologi pe toate drumurile in Romania dodoloata: caporali, malagambisti, mazgalici! Pretutindeni, ca bacteriile sau virusii contagiosi. Ati observat ca in Romania verdictele se dau cam asa: specialistul in rezistenta materialelor dicteaza regulile ortografice la Academie, iar bucatarul firmei semneaza brevete de "teolog ortodox". Sa nu dea Dumnezeu sa ajungi si tu pe mana lor, frate Badilita! Sa nu dea Dumnezeu, adevarat graiesti, frate Nichipercea! Auzi clopoteii, ce mai zornaie! Daca Neamtu e "Aleosa", iar Patapievici, "Kierkegaard", atunci va inchipuiti ce mi-s Liiceanu si Plesu. Se sparie gandul!
Cititi asadar iute Gramatica ortodoxiei de Svejkul nostru national, cu morfologie, sintaxa, fonetica, tout compris, si veti face economie la distonocalm si somnifer. Inainte luam cate-o dusca de tizana si-o portie de Bolliac inainte de culcare. Solutie garantata, dar lenta. De cateva saptamani l-am primit "cadou" pe Neamtu, binecuvantat sa fie in saecula saeculorum. Astept fiola doi, cu efect hilaro-cataleptic instantaneu. Sa nu care cumva sa puna intre timp mana pe carte, sa invete ceva greaca, latina, biblistica si patristica, ori sa arunce DEX-ul neurologic pe fereastra. Doamne fereste, foc ma voi face de suparare si nu-i voi lectura nici macar coperta IV. Chiar daca primesc trei exemplare gratis, nu unul. Cat despre angelologul cotrocenist Tataru, director de somoiog "international" si responsabil la culte (nu intamplator!), asteptam de vreo zece ani sa-si faca vant din cuib, sa-si deschida ciocul si sa ne arunce in cap macar un cubulet de cascaval tomist, benedictin, aghiorit. Dar nu vrea si pace. La noi e ca-n piesa lui Ionescu: mai intai ajungi academician, director sau presedinte si dupa aceea inveti sa citesti, sa scrii, sa gandesti, sa mergi copacel, sa dai buna ziua si asa mai departe.
Ei da, spatele va fi asigurat: generatia "Rugului aprins bis", nici mai mult nici mai putin! Rau mai stam la capitolul discernamant, daca am ajuns sa vedem "ruguri aprinse" pe orice taraba cu maturici de plastic!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.