Avem cel mai mic numar de amatori de cinematografe si cel mai mic numar de angajati in sectorul cultural din UE, potrivit unor statistici facute publice de Comisia Europeana.



Cinematografele din Romania stau
mai m
Avem cel mai mic numar de amatori de cinematografe si cel mai mic numar de angajati in sectorul cultural din UE, potrivit unor statistici facute publice de Comisia Europeana.



Cinematografele din Romania stau
mai mult goale Daca in 2005, in cele 27 de state membre UE, circa 4,9 milioane de oameni lucrau in sectorul cultural, adica 2,4% din totalul angajatilor, in Romania doar 1,1% din forta de munca existenta era alocata acestui domeniu, anunta Eurostat, organizatia ce alcatuieste statisticile pentru comunitatile UE, citata de NewsIn. Cit despre sectorul de publicatii, in care sint incluse industria de carte si presa, in tarile UE exista 55.000 de institutii in care lucreaza aproximativ 750.000 de persoane, adica 2,7 % din totalul valorii adaugate din sectorul manufacturier. Cea mai mare pondere a acesteia a fost inregistrata in Marea Britanie (5,5% din totalul din sectorul manufacturier). In clasament, la rubrica dedicata celei mai mici ponderi a valorii adaugate figureaza Romania (1,1%), Cehia, Irlanda si Slovacia (toate cu 1,2%). Ne aflam insa la mijlocul ierarhiei in ceea ce priveste numarul angajatilor din sectorul cultural cu studii superioare: aproape jumatate dintre romanii care lucreaza in acest domeniu au absolvit o facultate, ceea ce ne plaseaza intre indicele cel mai mare, al estonienilor (64%), si cel mai mic, al maltezilor (26%).

In ceea ce priveste sectorul comertului cu arta, Eurostatul nu centralizeaza date despre situatia din Romania. In schimb, avem cel mai mic numar de spectatori in cinematografe raportat pe cap de locuitor, adica 0,1%. Bulgarii detin un indice de 0,3% de amatori ai marilor ecrane, iar media in Uniunea Europeana este de 1,9%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.