Claudiu Georgescu, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMC), a declarat pentru Curierul National ca preturile materialelor de constructii vor creste proportional cu pretul petrolului. Acesta a explicat ca, in dome
Claudiu Georgescu, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMC), a declarat pentru Curierul National ca preturile materialelor de constructii vor creste proportional cu pretul petrolului. Acesta a explicat ca, in domeniul constructiilor, preturile depind de problema energetica. "Noi prognozam pentru anul viitor o crestere de 10% a pretului materialelor, la o prognoza de 100 de dolari pe baril. Pretul petrolului a depasit, ieri, 93 de dolari pe baril si a atins un nou record, pentru a treia sedinta consecutiv, intrucat Mexicul a redus temporar productia de titei, iar dolarul a fost cotat la noi niveluri minime in raport cu valutele internationale, transmite agentia de presa Reuters.
Ţiteiul de referinta pe piata americana, cu livrare in luna decembrie, a fost cotat la 92,71 dolari pe baril, in crestere cu 85 de centi, dupa ce a atins nivelul maxim de 93,2 dolari pe baril. In acest timp, petrolul Brent, care se tranzactioneaza la Bursa de la Londra, a fost cotat la 89,67 dolari pe baril, dupa ce a urcat la un maxim de 90 de dolari pe baril. Preturile petrolului au crescut cu peste 30% de la jumatatea lunii august, pe fondul conflictelor intre Turcia si rebelii kurzi, al deprecierii dolarului, al relaxarii politicilor monetare internationale, dar si al accentuarii temerilor privind stocurile de titei pentru sezonul rece. Avansul de luni a fost determinat de anuntul companiei mexicane de stat Pemex privind reducerea temporara a productiei de petrol, cu 600.000 de barili pe zi, ca urmare a conditiilor atmosferice defavorabile in Golful Mexic. Pretul petrolului a scazut usor la inceputul saptamanii trecute, dar si-a reluat ulterior trendul ascendent spre nivelul de 100 de dolari pe baril, dupa ce datele oficiale au indicat un declin abrupt al stocurilor de titei in SUA, dolarul american a atins noi cotatii minime, iar tensiunile s-au intensificat intre Turcia si rebelii kurzi.
Pentru anul viitor, Claudiu Georgescu a spus ca importurile vor completa necesarul de produse care lipsesc de pe piata autohtona. "In Romania, importurile se fac pe materiale finisaj si mai putin pe materiale brute", a explicat Georgescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.