Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a estimat ca pretul ''optim'' al gazului rusesc livrat Ucrainei in 2008 ar trebui sa se situeze intre 150-160 dolari pe mia de metri cubi, fata de nivelul practicat momentan, de 130 dolari, conform AFP, potriv
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a estimat ca pretul ''optim'' al gazului rusesc livrat Ucrainei in 2008 ar trebui sa se situeze intre 150-160 dolari pe mia de metri cubi, fata de nivelul practicat momentan, de 130 dolari, conform AFP, potrivit NewsIn.
''Pretul gazului la frontiera ruso-ucraineana, un pret optim, rational si bine gandit, ar trebui sa se situeze, dupa parerea mea, intre 150 si 160 dolari pe mia de metri cubi'', a declarat presedintele ucrainean intr-un interviu acordat televiziunii ucrainene Inter, potrivit serviciului de presa al Presedintiei.
''Anumite medii politice si de afaceri'' aduc in discutie un pret al gazului ''situat la 188, 190 sau chiar 200 de dolari'', dar aceste cifre ''nu sunt fondate'', a precizat Iuscenko, Ucraina asteptand formarea unui nou Guvern dupa alegerile din 30 septembrie.
Iuscenko a indicat ca Ucraina urmeaza sa inceapa extractia de petrol din platoul continental al Marii Negre.
''Vom incepe in cativa ani sa producem gaz si petrol in centre independente... Sunt sigur ca va fi o contributie-cheie la formarea securitatii energetice a Ucrainei'', a mai adaugat presedintele.
In ziua votului, presa ucraineana estima ca factura la gaz va depinde de componenta Guvernului de la Kiev si ar putea ajunge la 145 dolari pe mia de metri cubi in cazul in care cabinetul va fi pro-rus, iar in caz ca Guvernul va avea o pozitie pro-occidentala pretul ar putea ajunge la 230 dolari.
Aceasta sugestie a fost negata insa de ambasada rusa din Ucraina.
Relatiile dintre Ucraina, tara pe teritoriul careia este transportat gazul rusesc catre Europa, si Rusia, unicul furnizor al acestei hidrocarburi catre Kiev, au fost tensionate in ultimii ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.