Regele Abdallah al Arabiei Saudite a acuzat tarile occidentale, in special Marea Britanie, ca nu depun suficiente eforturi in lupta impotriva terorismului.

Criticile lui s-au indreptat in special impotriva Marii Britanii, unde extremismul islamic a atins o faza critica si este cea mai afectata tara din Europa. Monarhul saudit sustine intr-un interviu pentru BBC ca autoritatile de la Londra ar fi ignorat informatii care ar fi permis poate evitarea atentatelor din 2005.

Regele Abdallah a declarat, uitind ca multi dintre teroristi sint de origine saudita, ca majoritatea tarilor europene nu iau problema terorismului in serios. El si-a explicat criticile sustinind ca Arabia Saudita ar fi transmis informatii Londrei inainte de atentatele din iulie 2005, dar ca, din nefericire, nu s-ar fi luat nici o masura.

Monarhul tocmai a inceput un turneu european, care a debutat in Marea Britanie in forta cu aceste declaratii incomode pentru autoritatile de la Londra. Regele urmeaza sa ajunga si in Italia, Germania si Turcia.

In vreme ce regele Abdallah sustine ca Londra nu ia suficiente masuri antiteroriste, trebuie spus ca mai multe legi pentru prevenirea terorismului au fost modificate si alterate masiv dupa ce comunitatea islamica, si nu numai, din Marea Britanie a invocat un posibil exces de supraveghere si chiar incalcarea drepturilor si libertatilor omului.

Pe 7 iulie 2005, patru tineri islamisti britanici au detonat explozibili in sistemul de transport public din Londra, atacuri soldate cu moartea a 56 de persoane - printre care si teroristi - si 700 de raniti de nationalitati diferite.

In discursul regelui saudit a aparut o tema comuna, des invocata de musulmani considerati moderati: educarea populatiei pentru a o convinge ca in realitate islamul este o credinta pasnica. Intrebat despre reteaua al-Qaeda, al carei lider Osama bin Laden este saudit, regele a avertizat ca organizatia „nu este total invinsa si cred... ca va fi nevoie de 20 pina la 30 de ani pentru a invinge flagelul terorist".

Oficial, Arabia Saudita, prin monarhia la putere, este aliata a SUA si a puterilor occidentale in lupta impotriva terorismului. Marea Britanie are relatii strinse cu regatul saudit, unul dintre principalii clienti ai industriei militare britanice. Pe de alta parte, in Orientul Mijlociu si Asia, mai ales in Pakistan, exista numeroase scoli islamice unde este propovaduit un islam radical ortodox de sorginte wahhabita, curent religios aparut in Arabia Saudita. Din aceste scoli provin foarte multi dintre atentatorii sinucigasi care au actionat in Europa.

Potrivit serviciului de presa oficial saudit, turneul european al regelui Abdallah are ca scop promovarea relatiilor cu Europa.