„Arca lui Zoe" voia sa evacueze din Ciad 100 de copii, pentru „tratament medical", desi acestia erau sanatosi.

Saptesprezece europeni sint retinuti in Ciad pentru trafic de copii, deoarece au incercat sa scoata din tara 103 minori, despre care sustineau ca sint orfani din Darfur pe care ii duc in Europa, la tratament. Noua dintre cei retinuti sint francezi (membri ai fundatiei si trei jurnalisti), iar restul sint membri spanioli ai echipajului unui avion inchiriat de fundatie, pentru a transporta copiii, si pilotul belgian.

Membri ai agentiei ONU pentru copii, Unicef, au declarat ca multi dintre cei o suta de copii, care sint acum tinuti intr-un orfelinat din Abeche, pling noaptea dupa parintii lor si spun ca provin din sate din Ciad, nu din Darfur. Majoritatea copiilor au virste cuprinse intre trei si cinci ani, cel mai mare avind opt sau noua ani, iar cei mai mici, un an si jumatate.

Cei care ii supravegheaza pe copii au declarat ca, in ciuda celor sustinute de reprezentantii „Arcei lui Zoe", copiii sint sanatosi si nu au nevoie de tratament medical. Starea buna de sanatate a celor mici a fost confirmata si de jurnalisti, care au primit dreptul sa ii vada pe copii, fara insa a discuta cu ei sau a le face fotografii.

Presedintele Ciadului, Idriss Deby, i-a acuzat pe reprezentantii fundatiei de cele mai criminale planuri. „Scopul lor este sa rapeasca acesti copii de la parintii lor si sa ii vinda organizatiilor pedofile din Europa, si poate chiar sa ii ucida si sa le vinda organele", a spus Deby. Presedintele a promis pedepse dure pentru cei implicati in operatiune.

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a condamnat si el operatiunea fundatiei, pe care a descris-o ca fiind „ilegala si inacceptabila". Secretarul francez de stat pentru Afaceri Externe si Drepturile Omului, Rama Yade, a declarat, la rindul sau: „Inteleg familiile franceze care au vrut sa salveze copiii, dar nu inteleg de ce o asociatie a decis, de capul ei, sa ii aduca la Paris. De aceea condamnam aceasta initiativa". Ministerul de Externe francez a creat o celula de criza sub supravegherea secretarului de stat Rama Yade. „Justitia a fost sesizata in Franta si in Ciad, iar cei implicati in aceasta afacere vor fi judecati", a avertizat ambasadorul Frantei in Sudan, Christine Robichon.

De la izbucnirea scandalului, majoritatea organizatiilor umanitare prezente in estul Ciadului pentru a-i ajuta pe cei 236.000 de refugiati din Darfur s-au detasat de Fundatia „Arca lui Zoe". Totusi, asociatia sustine ca autoritatile de la Paris nu au interzis operatiunea, care ar fi avut drept scop „salvarea de la moarte a orfanilor din provincia sudaneza Darfur". Cei sase reprezentanti ai „Arcei" sustin ca au primit declaratii din partea liderilor tribali ca respectivii copii sint orfani din Darfur, fara rude cunoscute.