Liderii republicilor separatiste din Georgia si Republica Moldova se vor intalni in perioada 4-5 noiembrie pentru a discuta despre modalitatile de reglementare a disputelor teritoriale actuale, a anuntat Parlamentul abhaz, citat de rian.ru. DORIN
Liderii republicilor separatiste din Georgia si Republica Moldova se vor intalni in perioada 4-5 noiembrie pentru a discuta despre modalitatile de reglementare a disputelor teritoriale actuale, a anuntat Parlamentul abhaz, citat de rian.ru. DORINTE. Negocierile dintre presedintele abhaz Serghei Bagapsh, liderul Osetiei de Sud, Eduard Kokoity, si cel transnistrean, Igor Smirnov, se vor desfasura in cadrul summitului de doua zile al Asociatiei pentru Democratie si Drepturile Omului din Suhumi, capitala republicii georgiene nerecunoscute Abhazia. Organizatia a fost infiintata de Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria, la un summit din 2006, de la Suhumi. Georgia si-a exprimat in mod repetat intentia de a recastiga controlul asupra republicilor Abhazia si Osetia de Sud. Cele doua regiuni s-au separat de Georgia la inceputul anilor '90, dupa destramarea Uniunii Sovietice, provocand un conflict sangeros in regiune. Transnistria, care are o majoritate etnica rusa, si-a proclamat independenta fata de Republica Moldova in 1992. NEGOCIATORUL VORONIN. Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin s-au intalnit pentru a discuta despre planurile de reglementare a conflictului transnistrean, a anuntat serviciul de presa al presedintelui moldovean. Cei doi oficiali au mentionat luni o serie de progrese in reglementarea conflictului transnistrean, in principal in legatura cu intalnirea recenta neoficiala, la nivel de experti, a participantilor la procesul de negocieri, potrivit serviciului de presa. Rusia este dispusa sa faciliteze reinstaurarea increderii intre cele doua parti implicate in conflictul transnistrean si cauta compromisuri rezonabile pentru a reincepe procesul de negociere, a explicat diplomatul rus. Discutiile in format "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si observatori din Statele Unite si Uniunea Europeana) au fost suspendate la sfarsitul lui februarie 2006, dupa ce delegatia moldoveneasca s-a retras din negocieri, acuzand Tiraspolul ca este recalcitrant. In martie 2006, Ucraina a impus un nou regim vamal la cererea Republicii Moldova, pe care Tiraspolul l-a calificat drept o "blocada economica" si a abandonat discutiile.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.