Halloween Ziua Internationala a Marii Negre Este ziua 304 a anului Au mai ramas 61 de zile     Soarele: Rasare la 7:51 Apune la 18:07 Luna: Rasare la 22:40 Apune la 13:57 Ultimul patrar(Luna in descrestere): 1 noiembrie Luna noua: 9 noiembrie Primul patrar(Luna in crestere): 17 noiembrie Luna plina: 24 noiembrie    Sarbatoare crestina Astazi sunt praznuiti Sfintii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul si Narcis. Dintre acesti cinci sfinti apostoli, Sfantul Stahie a fost numit episcop al Vi­zantiei de catre Apostolul Andrei si a zidit si biserica din Arghiropol, la care se adunau o multime de cres­tini pentru a slavi numele Domnului. Sfantul Aristobul a ajuns episcop al Iracliei si a adus pe multi la credinta lui Hristos. Sfintii Amplie si Urban au fost numiti si ei episcopi de Apostolul Andrei. Pentru marturisirea in Iisus au fost omo­rati de iudei si de elini. Narcis, fiind facut episcop al atenienilor si in multe feluri fiind chinuit, si-a dat si el sufletul lui Dumnezeu.
Calendar crestin-ortodox Sf. Apelie, Stahie, Amplie, Ur­ban, Aristobul si Narcis, apostoli Calendar romano-catolic Sf. Urban, mucenic Calendar greco-catolic Sf. Stahis, Apelle, Ampliu, Urban, Aristobul si Narcis, apostoli dintre cei 70; Sf. Epimah, mucenic  Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Cantarea a patra Cu strigare fara incetare, striga catre tine bolnavul cel slabanogit in boala cea fara de vindecare, pe care auzindu-l, l-ai vindecat, preanevinovata stapana. Zapisul boierului celui ce scrisese cu sangele sau l-ai scos din mana diavolului cu puterea ta cea atotstapanitoare. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh Auzind puterea ta cu care ai izbavit pe multi din primejdii, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, strigam catre tine: Ceea ce ai nascut pe Cel Slavit in Treime, roaga-te sa ne mantuiasca de partea cea de-a stanga. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Cu adevarat, nascatoare de Dumnezeu, tu esti scaparea noastra din amaratul pacat al lui Adam cel intai zidit. Amin!   Proverbul zilei: "Falitul nu face plati" "Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara      S-a intamplat azi In Romania 1784 - Adunarea de la biserica din Mesteacan. Crisan comunica taranilor veniti din Zarand, Hunedoara si Muntii Abrudului ca Horea a fost imputernicit de Iosif al II-lea sa-i conduca la Alba-Iulia pentru a deveni graniceri si ca sarcinile iobagilor au fost reduse. Taranii hotarasc sa plece la Alba-Iulia si-si fixeaza locul de adunare la Curechiu; 1871 - Se inaugureaza Uzina de gaz aerian de la Filaret, construita sub conducerea lui Alfred Paul Gottereau, din Paris; 1920 - Legea privind infiin­tarea Scolilor Romane de studii superioare la Paris si la Roma. Stagiul era de un an, directorii avand latitudinea sa-l prelungeasca cu inca un an, pe baza rezultatelor obtinute de fiecare membru. Prin decretul din 14 decembrie 1921, N. Iorga este numit director al Scolii Romane din Paris, iar Vasile Parvan al Scolii Romane din Roma.   In lume 475 - Romulus Augustus e proclamat imparat al Romei; 1864 - Nevada a devenit cel de-al 36-lea stat american; 1984 - Primul ministru indian Indira Gandhi este asasinat.   Nascuti la 31 octombrie 1881 - Eugen Lovinescu,  critic si istoric literar (m. 1943); 1977 - Simona Gherghe, jurnalist.  
Click istoric Cine nu stie ca seara de 31 oc­tom­brie este a vrajitoarelor? Este vorba de Halloween, sarbatoare cu ocazia careia oamenii din aproape intreaga lume devin, pentru o noapte, strigoi, vampiri sau alte personaje infricosatoare. Originea sarbatorii de Halloween este drui­dica. Legenda spune ca in aceasta zi, sufletul celor decedati in anul precedent se intoarce in cautarea unor trupuri vii pe care sa le ia in stapanire in anul urmator. Obiceiul Halloweenului a fost adus in Statele Unite in prima parte a se­colului al XIX-lea de catre imi­grantii irlandezi. Exista turisti straini care vin in Romania pentru a sarbatori Halloweenul, atrasi fiind de misterul Castelului Bran.    Credinte populare, traditii, semne Unul din criteriile folosite de romani pentru identificarea strigoiului aflat in pantecele matern era tipatul copilului inainte de a se naste. Inaintea medicilor si psihologilor, strigatul fetal a fost insa sesizat, la anumite sarcini, in a 24-a saptamana de viata intrauterina, de oameni simpli. Dovada sunt informatiile, pe nedrept numite superstitii, gene­rate de acest curios fenomen. Eroul unui cunoscut basm romanesc, "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte", care incepe sa planga inainte de a se naste, tace numai cand tatal sau, imparatul, ii promite tinerete fara batranete si viata fara de moarte. Dar, cea mai cunoscuta credinta despre copilul care plange inainte de a se naste este transformarea acestuia in strigoi. Romanii impart spiritele malefice ale mortilor dupa genul gramatical in moroi (strigoi), care sunt activi in special in perioada rece a anului, intre Samedru (26 octombrie) si Sangiorz (23 aprilie), si iele, prezente numai in sezonul calduros, intre Sangiorz si Samedru. Lipsa strigoilor pe timpul verii s-ar datora lui Santilie care ii trasneste, ca pe draci, cu biciul lui de foc. Dupa origine, strigoii se impart in stri­goi (moroi), morti si strigoi (moroi) vii. Credinta in strigoi sau moroi este legata de nemurirea sufletului. Daca dupa moarte supra­vie­tuiesc sufletele celor rai, cum sunt moroii sau strigoii, cu atat mai mult ar trebui sa traiasca sufletele celor buni. (Profesor Ion Ghinoiu)