Ion Iliescu este iarasi in raspar fata de linia partidului: indeamna la boicotarea referendumului pentru uninominal, in timp ce conducerea PSD isi trimite alegatorii la vot.

Presedintele de onoare al social democratilor crede ca referendumul convocat de presedintele Basescu este o interventie „brutala" in functionarea institutiilor statului si un element de bruiaj al alegerilor pentru Parlamentul European, noteaza NewsIn. Prin urmare, Iliescu nu va participa la vot, ba chiar ar invita la boicotarea plebiscitului, dupa cum a declarat acesta, duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3. Nici gestul Guvernului de a-si asuma raspunderea pentru Legea votului uninominal nu este pe placul lui Iliescu, el considerind ca aceasta decizie a fost „un fel de replica la presedinte".

Liderii din partid lasa impresia ca s-au obisnuit cu ideea ca Iliescu este adesea in contradictie cu pozitia PSD, iar societatea civila crede ca acesta si-a exprimat opinia in mod democratic. „Domnia sa (Iliescu - n.red.) nu a ascuns niciodata faptul ca suspecteaza ca exista o tentatie autoritarista a presedintelui Basescu. Pe un astfel de rationament, referendumul poate aparea ca o deviatie de la democratie. In aceasta situatie, e normal ca domnul Iliescu sa vrea sa-si indemne sustinatorii sa nu voteze pentru referendum. Depinde daca mesajul ajunge la electoratul sau si daca ideea va fi reiterata pe parcursul campaniei sau nu. Daca e o idee izolata care nu va fi sustinuta in campanie, nu va prinde la alegatori", considera Cristian Pirvulescu, membru Pro Democratia. Pe de alta parte, Sorin Ionita, directorul executiv al Societatii Romane Academice, imparte in doua sensurile cuvintului „boicot": „Daca vrea sa faca astfel de campanii, sa dea telefoane, sa convinga electorii sa nu voteze referendumul, are voie intr-o democratie. Daca are de gind ceva mai violent, eu stiu… el mai are istorii personale, a mai boicotat diverse lucruri cu alte metode. Daca recurge iar la detasamente ale clasei muncitoare, atunci e o problema".

Pozitia lui Ion Iliescu nu schimba insa cu nimic strategia PSD. Vicepresedintele Marian Sirbu a afirmat ieri ca partidul isi va stimula electorii sa voteze pentru referendum, pentru ca a militat de la bun inceput pentru un asemenea proiect. Sirbu a mai spus ca experienta politica si intreaga sa cariera ii ofera lui Iliescu dreptul de a avea pozitii „oarecum originale in ceea ce priveste situatii importante in stat". Originala sau nu, pozitia lui Iliescu a facut rapid prozeliti in PSD - liderii social democrati din Hunedoara au anuntat ieri ca sint de acord cu boicotarea referendumului.