Egiptul isi va relansa, in curind, programul nuclear civil, a anuntat luni liderul de la Cairo, Hosni Mubarak. Potrivit spuselor sale, in zilele urmatoare va fi infiintat un consiliu care va coordona proiectele de utilizare in scopuri p


Egiptul isi va relansa, in curind, programul nuclear civil, a anuntat luni liderul de la Cairo, Hosni Mubarak. Potrivit spuselor sale, in zilele urmatoare va fi infiintat un consiliu care va coordona proiectele de utilizare in scopuri pasnice a energiei nucleare. Egiptul va construi noi centrale atomice pentru a-si duce proiectele la bun sfirsit. Presedintele Mubarak a dat insa asigurari ca toate constructiile vor fi facute in mod transparent, impreuna cu parteneri internationali si cu Agentia pentru Energie Atomica (AIEA). Egiptul si-a sistat programul nuclear in urma cu peste 20 de ani, dupa tragedia de la Cernobil, din aprilie 1986. Atunci, reactorul 4 a explodat, iar deflagratia a provocat un nor radioactiv care s-a extins pe o arie geografica destul de mare. Zeci de mii de oameni au murit sau au suferit malformatii si boli din cauza radiatiilor. De asemenea, peste 330.000 de persoane au fost evacuate. Ulterior, autoritatile din Cairo au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleara si sustin cu fervoare eliminarea armelor atomice din Orientul Mijlociu. Totusi, in urma cu un an, guvernul egiptean a anuntat ca intentioneaza sa construiasca o centrala atomica pina in 2020.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.