Hitachi, care a fost unul dintre pionierii industriei PC-urilor acum trei decenii, nu si-a mai innoit in acest an gama de computere Prius si va inceta fabricarea lor, a declarat Keisaku Shibatani, purtator de cuvant al companiei. Hitachi va reduce productia de PC-uri a fabricii din Toyokawa, in centrul Japoniei, in favoarea computerelor-servere pentru afaceri.
"Vrem sa dezvoltam computere noi pentru industria media, care devine din ce in ce mai digitalizata", a spus pentru Reuters, purtatorul de cuvant al Hitachi
Compania, care produce de la reactoare nucleare la masini de spalat, intentioneaza sa isi redirectioneze resursele catre combaterea efectelor scaderii preturilor si cresterii costurilor de productie.
Hitachi s-a aflat pe locul opt pe piata de PC-uri japoneza cu o cota de 4,5% si vanzari de 580.000 de unitati livrate in anul financiar care s-a incheiat in martie, situandu-se in urma companiilor NEC, Fujitsu, Dell si Toshiba, potrivit unui sondaj al institutului de cercetare MM.
Compania, care intentioneaza sa se concentreze pe domeniile cu potential de dezvoltare, a vandut in aprilie actiunile detinute la Japan Servo Co producatorului de motoare Nidec Corp. Hitachi intentioneaza sa vanda unui investotor strategic actiunile pentru divizia de productie de hard disk-uri, aflata in pierdere, potrivit Reuters.
"Producatorii japonezi de electronice se concentreaza pe lupta pentru cotele de piata locale si pierd oportunitati de dezvoltare mai profitabile in strainatate.Au realizat mult prea tarziu ca nu isi pot permite sa continuie in aceasta directie", a declarat presedintele J-Star Global, firma de consultanta in domeniul IT, Yoshihisa Toyosaki.
Compania rivala Toshiba s-a concentrat pe divizia de productie de microcipuri si energie nucleara, marind capacitatea liniilor de productie pentru cipurile NAND si investind in marca dezvoltata in unitatea Westinghouse din Statele Unite pentru a obtine comenzi in strainatate.
Producatorii japonezi de computere precum Hitachi si NEC, au fost surclasati pe piata globala de PC-uri de catre companii precum Dell, Hewlett-Packard si Lenovo Group.
Sony intentioneaza sa vanda cele trei linii de productie de microcipuri pentru consolele PlayStation 3 companiei Toshiba pentru a scadea cheltuielile de productie aflate in crestere. Ši compania Sanyo Electric intentioneaza sa renunte la unitatile neproductive si sa se concentreze pe cele profitabile, precum cele producatoare de baterii.