Retailerul a cumparat lantul de supermarketuri Artima pentru 55 de milioane de euro.

Grupul Carrefour a semnat cu fondul de private equity Polish Enterprise Fund V, administrat de Enterprise Investors (EI), un acord privind achizitia a 100% din actiunile Artima, la un pret de 55 de milioane de euro, informeaza retailerul francez. Astfel, Carrefour, liderul pietei de retail modern tip hipermarketuri, va intra si pe segmentul supermarket. Tranzactia se va finaliza dupa aprobarea ei de catre Consiliului Concurentei.

„Cu aceasta tranzactie, Carrefour intra pe segmentul supermarketurilor in Romania pentru a completa prezenta sa puternica pe cel al hipermarketurilor. Aceasta achizitie ilustreaza strategia grupului Carrefour de a-si intari prezenta pe pietele in crestere printr-o abordare multiformat, sub un singur brand, adaptata local", au declarat reprezentantii Carrefour.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrala si de Est ce administreaza sase fonduri care totalizeaza 1,6 miliarde de euro. De asemenea, fondurile de private equity administrate de ei au investit un miliard de euro in 105 companii si au vindut 90 de investitii pentru 1,2 miliarde de euro.

Artima, infiintata in urma cu sase ani de omul de afaceri Florin Banu („parintele" napolitanei Joe) si cumparata ulterior de Polish Enterprise Fund V, are in momentul de fata 21 de magazine localizate in vestul tarii cu o suprafata de vinzare totala de 21.000 de metri patrati.

Anul trecut, retailerul a raportat vinzari de 75 de milioane de euro fara TVA, iar pentru anul acesta mizeaza pe o cifra de afaceri de aproximativ 95 de milioane de euro fara TVA.

In ceea ce priveste afacerile Carrefour, care opereaza momentan zece magazine de tip hipermarket, retailerul a vindut in primele noua luni ale acestui an cu 30% peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. De asemenea, in 2007, compania a avut vinzari de 510 milioane de euro (fara TVA).