Lichiditatea BVB nu a depasit 25 mil. lei
Strainii lipsesc, romanii asteapta TransgazPrima sedinta a Bursei a continuat in tendinta de asteptare instalata inca de saptamana trecuta, si a fost cea mai slaba din punctul de vedere al lichiditatii, care nu a depasit 8 milioane de euro.
O parte din investitori isi pastreaza banii pentru listarea Transgaz, iar lipsa acuta a strainilor din piata este evidenta in lipsa ordinelor de cumparare. Analistii sunt destul de retinuti, dar asteapta in continuare suflul de entuziasm care sa mai ridice ringul bursier.
"Unul din motivele lichiditatii foarte scazute de ieri ar fi ca investitorii romani isi pastreaza banii pentru Transgaz, dar principala problema a pietei este lipsa strainilor. Romanii nu au bani si se vede asta foarte clar in criza de lichiditate si in faptul ca nu ies la cumparare ca sa aiba bani pentru o companie. As putea spune ca a fost cea mai proasta sedinta a Bursei de Valori Bucuresti", crede Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Dar starea de asteptare nu este data doar de Transgaz, pentru ca semnalele date de analistii economici nu sunt deloc optimiste.
"Pe de o parte, sunt destui investitori care asteapta listarea Transgaz, dar majoritatea sunt indecisi. O mare parte se asteapta la corectii mai aspre, pentru ca semnalele date de BNR si de analistii economici nu sunt foarte pozitive si ii determina sa stea in asteptare", ne-a explicat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.In timp ce la BVB sufla vantul, Europa a "inverzit"Se demonstreaza inca o data ca nu este vorba de nicio conectare cu bursele internationale. "A fost una din cele mai slabe zile ca lichiditate, in contradictie evidenta cu pietele externe, pentru a demonstra din nou ca nu suntem deloc corelati. Astfel, pe bursele internationale vedem cresteri destul de ample, indicii burselor germane si engleze se apropie de maximele istorice, Dow Jones a incheiat saptamana in crestere si sunt sigur ca va continua aceasta tendinta, pentru ca sunt semnale pozitive", ne-a mai explicat Simionescu.