CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Producatorul acestei bauturi pare ca s-a straduit sa stranga in aceeasi bautura unii dintre cei mai periculosi aditivi alimentari, majoritatea dintre ei provocand cancer.


O sticla sub for
CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Producatorul acestei bauturi pare ca s-a straduit sa stranga in aceeasi bautura unii dintre cei mai periculosi aditivi alimentari, majoritatea dintre ei provocand cancer.


O sticla sub forma de grenada, cu o eticheta asezata strengareste in jurul gatului nu poate decat sa atraga privirile copiilor. Pokemon zambeste micutilor si ii invita sa bea Fructko, o "bautura racoritoare necarbogazoasa de piersici". Parintii pot fi si ei incantati si se vor gandi ca micutii nu se vor ingrasa pentru ca bautura are indulcitori, ci nu zahar. Trebuie insa sa stie ca pentru ca o bautura sa fie sanatoasa nu este necesar sa nu aiba zahar si sa fie necarbogazoasa.

Daca veti citi eticheta produsului analizat veti vedea ca ingredientele nu pot decat sa puna in pericol sanatatea oricarui consumator. Fructko are in compozitie: apa dublu filtrata, suc natural 5% de piersici, acid citric E 330, carboximetilceluloza E 466, ciclamat de sodiu E 952, aspartam E 951, acesulfam K 950, zaharina E 954, colorant natural E 100 curcumin, colorant identic natural E 102 tatrazin, E 110 galben de amurg, arome identice cu cele naturale:max. o,1 g/l: benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, vitamina C.

Contine o sursa de fenilalanina. Tot pe eticheta mai sunt scrise si urmatoarele informatii: "valoare naturala pentru 100 ml: energie 3,9 kj/0,9 kcal, carbohidrati 0,1 g, proteine 0,1 g, grasimi 0,0 g, vitamine 15,00 mg."


ANALIZÃ…. Bautura tipica segmentului de produse fabricate din apa, cantitati nesemnificative de sucuri de fructe si amestecuri generoase de aditivi alimentari chimici de sinteza. Astfel de bauturi nu au nici un fel de asemanare din punct de vedere nutritional cu sucurile naturale desi producatorul sugereaza agresiv acest lucru prin eticheta si forma sticlei, atentioneaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, produsul ar putea fi indicat suferinzilor de diabet dar in nici un caz persoanelor sanatoase. Deosebit de sensibili la efectele negative ale unor astfel de bauturi sunt copii si adolescentii, mai ales fetele care l-ar consuma pentru a-si mentine silueta sau a slabi.

Produsul nu este indicat nici unei categorii de persoane sanatoase sau cu anumite afectiuni, cu exceptia diabeticilor, la indicatiile medicului.  

Indulcitori.Producatorul i-a adaugat acestui produs indulcitori chimici de sinteza (aspartam, ciclamat de sodiu, zaharina, acesulfam K) care sunt extremi de periculosi pentru sanatate. Dintre acestia E 950, acesulfam K, este cel mai periculos si cel mai controversat. Desi o serie de mai bine de 400 de studii au aratat ca acesta se poate consuma fara probleme, sunt si cercetari care au scos la iveala faptul ca este cancerigen. Studiile pe animale au aratat ca ciclamatul de sodiu provoaca cancer testicular. Aspartamul E 951 poate provoca de la dureri de cap la tumori cerebrale, arata nenumarate cercetari. Acest aditiv alimentar are capacitatea de a trece de la mama la fat, putand provoca o serie de malformatii congenitale.  Nici zaharina nu are o reputatie mai buna, fiind si ea un aditivi alimentar considerat a fi cancerigen.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.