Presedintele de onoare al social democratilor continua seria de „indicatii pretioase". Acum, ne-ar recomanda boicotarea referendumului. Ma mir ca nu indrazneste sa (re)comande si un referendum impotriva lui Traian Basescu.

Oare a incalcat Ion Iliescu moratoriul impus de Mircea Geoana (prin care se cerea incetarea atacurilor din interior la adresa actualei echipe de conducere)? Intrebarea ramine valabila, chiar daca, indecis cind vine vorba de fostul presedinte al Romaniei, Geoana nu va indrazni sa isi dea nici siesi un raspuns prea curind. Iata ce a spus Ion Iliescu recent: „Eu as recomanda sa nu se faca referendum impreuna cu alegerile si chiar as recomanda boicotarea referendumului daca domnul Basescu tine cu tot dinadinsul". Si a adaugat, ca sa fie clar: „Eu, personal, nu voi vota la referendum". Argumentul care poate duce la ideea ca Ion Iliescu ataca voalat si conducerea PSD este simplu. La referendum e pusa in discutie exact varianta de vot uninominal (VU) propusa de social democrati. Nu sint orb: Traian Basescu a devenit intre timp portdrapel al acestei formule de VU si va fi cel care va trage toate beneficiile de pe urma optiunii sale recente.

Recomandarea lui Ion Iliescu nu are precedent la acest nivel. Ea mi se pare obligatoriu de pus in relatie cu o alta afirmatie facuta de acelasi personaj, la aceeasi emisiune. Iliescu a spus ca atacul lui Traian Basescu de la sfirsitul saptaminii trecute de la Romexpo (acolo unde acum 17 ani fostul presedinte multumea minerilor pentru inaltul lor simt civic) „arata carente serioase de educatie, de educatie civica, de educatie democratica si de comportament". Senzational, nu? Adica, Basescu e „mitocan&mirlan" pentru ca ii trinteste adevarul in fata unui campion inchipuit al „educatiei civice si al educatiei democratice".

Pentru ca totusi e democratie - de-a curmezisul careia s-a pus adesea el insusi -, Ion Iliescu are tot dreptul sa refuze sa voteze. Nu e ilegal nici macar apelul sau la boicotarea referendumului. E insa un gest profund ipocrit. Nu pentru ca - om politic „responsabil" cum pretinde ca este - indeamna la boicotarea institutiei votului (vitala intr-o democratie).

Ci pentru ca, in momente cruciale pentru democratie autohtona, busola lui Ion Iliescu o ia razna. Referendumul pentru VU are toate sansele sa creeze o presiune suplimentara pentru restartarea clasei politice autohtone. Or, exact de asta, de schimbarea de profunzime, se teme Iliescu si compania.