Primul scrutin local de la intrarea Bulgariei in UE a avut o prezenta de doar 30%.

Partidul Socialist, aflat la guvernare, a inregistrat o infringere clara la alegerile locale, care au avut loc duminica in Bulgaria. Candidatul partidului la primaria capitalei Sofia nu s-a clasat decit pe locul al treilea, cu 13% din voturi, potrivit exit poll-urilor. „Cu asemenea rezultate, mai bine am desfiinta partidul", a declarat un membru al echipei electorale socialiste, citat de Focus News.

Marele cistigator al alegerilor este Boiko Borisov, actualul primar al Sofiei si lider al gruparii de centru-dreapta Cetatenii pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei. El a fost reales in functie inca din primul tur, cu 54% din voturi. General de politie, Borisov a fost garda de corp a dictatorului comunist Todor Jivkov, apoi a fostului rege Simeon, iar acum este un simbol al luptei anticoruptie.

Penalizarea vinzarii voturilor cu trei ani de inchisoare a esuat si a generat chiar amenintari cu moartea la adresa ministrului de Interne, Rumen Petkov. „Pretul" unui vot varia intre 10 si 75 de dolari la Sofia, in timp ce la Plovdiv un vot costa doar 35 de dolari. Practica s-a inregistrat in special in cartierele sarace, locuite de romi, relateaza presa bulgara. La Varna au fost inregistrate mai multe alarme false privind atentate cu bomba in sectiile de votare.

Presa bulgara a continuat traditia, pina acum nepenalizata, de a indica rezultatele exit poll-urilor inainte de inchiderea sectiilor de votare, desi aceasta practica e ilegala. Jurnalistii au apelat la metafore, prin care indicau „temperatura" din fata sediilor fiecarui partid. Facind aluzie la trecutul de politist al lui Borisov, ziaristii anuntau ca un film de actiune cu Bruce Willis atrage peste 52% din spectatori. S-a apelat si la filmul rusesc „Brigada", aluzie la prenumele lui Brigo Asparuhov, rivalul socialist al lui Borisov, si la un film italian despre bancheri, aluzie la meseria lui Martin Zaimov, candidatul conservator.

Un alt element inedit al alegerilor au fost buletinele de vot, care in unele regiuni au avut 1,2 metri lungime, datorita participarii la alegeri a 40 de partide si a 28 de candidati independenti.