Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii va creste in perioada octombrie - decembrie, comparativ cu cele trei luni anterioare, se arata intr-un sondaj efectuat de Institutul National de Statistica (INS), in luna octo
Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii va creste in perioada octombrie - decembrie, comparativ cu cele trei luni anterioare, se arata intr-un sondaj efectuat de Institutul National de Statistica (INS), in luna octombrie, in randul mai multor manageri. In cazul constructiilor va fi inregistrata o stagnare, potrivit estimarilor managerilor mai multor companii, iar preturile lucrarilor de constructii vor creste in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%). Claudiu Georgescu, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMC), a declarat pentru Curierul National ca preturile materialelor de constructii au crescut de la inceputul anului pana acum cu doar 7%. "In piata exista o lipsa de forta de munca pe segmentul constructiilor, ceea ce duce la cresterea exagerata a preturilor locuintelor. Aceasta crestere exagerata a preturilor nu se datoreaza cresterii pretului materialelor de constructii, ci mai mult faptului ca antreprenorii au crescut salariile muncitorilor in domeniu si developerii speculeaza piata, a adaugat domnia sa. Este foarte posibil ca romanii sa inceapa sa isi cumpere case in strainatate".Productia din industria prelucratoare se va mentine in crestereVolumul productiei din industria prelucratoare se va mentine in crestere (sold conjunctural +11%) in perioada mentionata. Aceasta situatie este valabila si in cazul stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +8%). "Pentru exportul de produse finite si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene se estimeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni. Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de usoara scadere, soldul conjunctural fiind de -6%. Scaderea va fi mai accentuata, conform estimarilor managerilor, in ramurile articole de imbracaminte, mobilier si alte activitati industriale neclasificate, masini si echipamente (solduri conjuncturale -27%; -17%; -15%)", se arata in acelasi comunicat. Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +28%) de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +21%).
In luna octombrie, volumul stocurilor de marfuri va ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul (94% din opinii). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+12% sold conjunctural). Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +38%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana in prezent (37% din opinii).Numarul de salariati din sectorul de servicii va creste usorSituatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +23%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Numarul de salariati din sectorul de servicii va creste usor (sold conjunctural +9%). Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) continua sa se situeze intreprinderile mari (250-499 salariati) care inregistreaza un sold conjunctural de +53%, urmate de intreprinderile foarte mari (500 de salariati si peste), la care soldul conjunctural este de +24%. Conform estimarilor din octombrie 2007, cererea de servicii isi va mentine, in urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +29%), se mai arata in comunicatul INS. Conform managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +29%). Rezultatele sondajului au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.676 agenti economici), constructiilor (1.254), comertului cu amanuntul (2.197) si serviciilor (2.009). Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.