Aproape toate licitatiile pentru refacerea infrastucturii judetului cu banii institutiei financiare internationale au fost cistigate de societati controlate de mai-marii Botosaniului.Botosanenii s-au ales cu drumuri, conducatorii
lor - cu bani in conturi Au ajuns la drumuri si alimentari cu apa, dar si in conturile unor firme sprijinite de politicieni sau in buzunarele unor sefi de la Sectia Drumuri Nationale si Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Botosani. Este vorba despre banii Bancii Mondiale si despre Proiectul de Dezvoltare Rurala (PDR), un program de aproape noua milioane de dolari, care se apropie de finalizare la Botosani si care s-a dovedit o buna oportunitate pentru mai-marii judetului de a-si rotunji veniturile. PDR a cuprins 45 de obiective in 20 de comune. Potrivit datelor de la Unitatea de Implementare a Proiectului, aproape un sfert din toate proiectarile, mai exact 11, au fost executate de firma Nord Proiect, unde actionar, cu aproximativ 5% din portofoliu, este viceprimarul liberal al municipiului Botosani, Romulus Eram, iar administrator - sotia acestuia, Gabriela Eram. De altfel, Eram a fost si directorul societatii pina ce a dobindit functia de viceprimar. Alte patru proiectari au fost efectuate de Conproiect Aky SRL, firma unde detinator de parti sociale a fost consilierul judetean democrat Cristian Achitei. In 2004, cind au inceput licitatiile pentru proiectare, implicati oficial in activitatea societatii erau sotia si fratele acestuia, Carmen si Daniel Achitei.

Potrivit celor declarate chiar de viceprimarul Eram, in programele finantate de Banca Mondiala se repartizeaza pentru proiectare pina la 8% din suma totala alocata pentru investitie. Cum, in medie, pentru o lucrare s-au distribuit aproape 200.000 de dolari, ar insemna ca pentru fiecare proiectare s-ar fi incasat pina la 15.000 de dolari. Licitatiile pentru desemnarea proiectantului au fost organizate de primarii, iar Romulus Eram sustine ca nici functia administrativa si nici cea politica nu au contat in cistigarea atitor licitatii. „Nu implicarea politica a mea a dictat lucrarile catre Nord Proiect. Ei cautau firme cu acoperire complexa a tuturor specialitatilor de proiectare, iar Nord Proiect are oameni specializati pe toate domeniile proiectarii. Celelalte firme private lucreaza cu colaboratori", a declarat Romulus Eram.

Nu doar firme in a caror activitate sint implicati oameni politici au avut de cistigat de pe urma PDR-ului finantat de Banca Mondiala la Botosani. Tot comunele au scos la licitatie si dirigentarea lucrarilor din cadrul programului. Sase dintre ele au fost cistigate de Mihai Gherasa, fratele sefului Sectiei Drumuri Nationale (SDN) Botosani. Alte trei dirigentari i-au revenit chiar sefului de la Drumuri Nationale, Vasile Gherasa.

Nici directorul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri n-a stat departe de PDR si a dirigentat doua lucrari. Seful SDN sustine ca pentru o dirigentare a incasat numai 0,5%, in timp ce alti colegi ar fi mers si la 1-1,1%. Tinind insa cont de suma medie alocata pentru o lucrare, numai acest 0,5% inseamna insa aproape 1.000 de dolari. Seful de la Drumuri Nationale Botosani sustine ca a indeplinit conditiile prevazute de lege si ca nu este nici o incompatibilitate sau vreun conflict de interese in dobindirea acestor dirigentari. „Cine a oferit pretul cel mai mic, procentul cel mai redus din costul lucrarilor, a cistigat licitatia", a declarat Vasile Gherasa.

PDR-ul a mai avut la Botosani si o Unitate de Implementare a Proiectului, care a monitorizat licitatiile. Seful unitatii nu vede nimic in neregula in faptul ca o multime de proiectari si dirigentari au ajuns la firme in care sint implicati oameni politici, respectiv la drumarii sefi ai judetului. „Implicarea politica a unor oameni nu a avut nici un rol. Selectia s-a facut efectiv concurential, la nivelul pretului cel mai mic", a declarat Dan Botez, sef UIP. Inainte de inceperea licitatiilor pentru proiectari s-au cheltuit fonduri importante cu o asa-numita activitate de instruire a comunitatilor. Mai precis, acestea ar fi fost invatate de specialisti in domeniu toti pasii ce trebuie urmati in cadrul unui program finantat de Banca Mondiala.

Aceeasi Unitate de Implementare a Proiectului a organizat o licitatie internationala pentru activitatea de instruire a comunitatilor, care a fost cistigata de firma Halcrow din Marea Britanie. Pentru aceasta au ajuns sa lucreze, printre altii, in 2004, Radu Dragus, presedintele PD Botosani, devenit deputat in acelasi an, Dionisie Arustii, fost inspector-sef al Inspectoratului Judetean in Constructii, Eugen Graur, inginer sef al SDN Botosani. Ei au fost platiti cu 30-60 de dolari pentru fiecare zi de lucru.

Printre cei care i-au instruit pe primari se numara si consilierul judetean Cristian Achitei si sotia acestuia. Dupa ce primarii au invatat de la ei ce si cum trebuie facut in cadrul proiectului, au organizat licitatii pentru proiectari. La acestea au participat si Conproiect Aky SRL, unde detinator de parti sociale era fratele consilierului, iar bilantul contabil il semna sotia consilierului si a si cistigat citeva. „Cei care au reusit sa influenteze cistigarea acestor licitatii sint cei de la putere, inclusiv «prietenul meu» Cristian Achitei, pe care l-am semnalat ca fiind incompatibil cu functia de consilier judetean, pentru ca are interese directe in contractele cu autoritatea judeteana", a declarat Dorin Ciustea, vicepresedintele CJ.

El a mai aratat cum, indirect, primarii sint determinati sa apeleze la firmele cu implicare politica sau la drumarii sefi pentru proiectari si dirigentari: „E bine sa apelezi la firmulita domnului director de la institutia respectiva sa-ti faca documentatia pentru aviz, schita pentru zona respectiva si asa mai departe. Daca nu apelezi, atunci n-ai matale decit sa astepti termenul legal si sa platesti sumele destul de mari. Or, daca toata aceasta documentatie ti-o face cineva din institutia sau zona respectiva, poti sa fii sigur ca in doua-trei zile si la un pret rezonabil ai imediat avizul", a explicat vicepresedintele CJ.

Contractele de achizitii publice incheiate in 2007 de CJ Botosani, pe www.cotidianul.ro/select