Joi, 25 octombrie 2007, scena autohtona a cunoscut o surpriza mai mare decat cea a aparitiei, vie si nevatamata, a Elodiei, cea mai cautata de presa autohtona decat piatra filosofala. E vorba, se intelege, de prezenta lui Traian Basescu la lansarea o
Joi, 25 octombrie 2007, scena autohtona a cunoscut o surpriza mai mare decat cea a aparitiei, vie si nevatamata, a Elodiei, cea mai cautata de presa autohtona decat piatra filosofala. E vorba, se intelege, de prezenta lui Traian Basescu la lansarea oficiala a campaniei electorale a PSD.


S-a discutat mult dupa intamplare daca prezenta lui Traian Basescu a fost rezultatul unei intelegeri intre Mircea Geoana si presedinte, sub semnul unui preludiu pentru acuplarea politica PD-PSD sau al unei miscari imprevizibile a lui Traian Basescu. Folosind soaptele pe la colturi, cel mai eficient mijloc de comunicare politica in Romania lui Anton Pann, liderii PSD au sugerat ca ar fi vorba de un sah-mat dat de Traian Basescu. Presedintele fusese invitat sub semnul unei lovituri politice. Se banuia ca nu va da curs invitatiei si, in consecinta, cum participase la lansarea campaniei PD, urma sa se faca mare caz de refuzul de a veni si la PSD. Adversarii lui Traian Basescu sustin o alta varianta. Si anume ca intre Mircea Geoana si Traian Basescu s-a incheiat o negustorie. Presedintelui i s-a garantat ca nu va fi primit cu ostilitate de liderii PSD si, prin asta, de sala, stiuta fiind obedienta militantilor acestui partid.


Nu lipseste punctul de vedere potrivit caruia invitarea presedintelui a fost un act de normalitate, lasand sa se inteleaga, ba chiar zicandu-se de-a dreptul, ca e firesc, intr-o democratie asezata, ca seful statului sa fie prezent la o manifestare aranjata de unul dintre partide.


Indiferent de intentia liderilor PSD, invitarea lui Traian Basescu la lansarea candidatilor pentru europarlamentare a fost un act anticonstitutional. Cum anticonstitutionala a fost si prezenta presedintelui la o manifestare electorala a PSD.


Si iata de ce:
1) La Romexpo, joi seara, PSD si-a lansat campania electorala pentru europarlamentare. Nu ne-am aflat, asadar, in fata unei manifestari de interes national, cum ar fi, de exemplu, o reuniune dedicata protejarii mediului inconjurator sau prestatiei noastre in NATO. A fost o reuniune tinand de batalia politica dintre partide. Din acest punct de vedere, presedintele Romaniei, prin Constitutie asezat deasupra ciondanenilor dintre partide, n-are ce cauta la o manifestare tinand de confruntarea electorala dintre partide. Participarea la reuniunea electorala a PSD e la fel de neconstitutionala ca si participarea la reuniunea electorala a PD. O incalcare a Constitutiei la care Traian Basescu a fost incitat de PSD.

2) Presedintele nu s-a multumit sa fie o simpla prezenta protocolara. Domnia sa a tinut si un discurs. Culmea aberatiei: presedintele a fost invitat la microfon de chiar liderul PSD, Mircea Geoana. S-a vazut in asta o greseala politica grava, de gugustiuc intr-ale vietii. Prin gestul sau, Mircea Geoana i-ar fi dat lui Traian Basescu posibilitatea sa-i trateze pe liderii PSD ca pe niste boci de mana a doua. Dupa opinia noastra, greseala presedintelui PSD e mult mai grava. Pentru ca, prin invitarea sefului statului de a tine un discurs la o reuniune electorala a unui partid, Mircea Geoana a intarit caracterul anticonstitutional al prezentei lui Traian Basescu.


Intors pe toate fetele, discursul lui Traian Basescu a fost vazut aproape exclusiv ca un moment de cutezanta de Ghilgames. Fata in fata cu o sala de militanti PSD-isti, in prezenta capilor partidului, domnia sa ar fi avut curajul sa puna la colt pe Ion Iliescu, presedintele de onoare al formatiunii. Dincolo de faptul ca gestul n-a fost atat de indraznet pe cat pare, presedintele mizand pe garantia lui Mircea Geoana ca nu va fi victima nici unui act de ostilitate, discursul lui Traian Basescu s-a constituit intr-o incalcare grava a Constitutiei prin transformarea in chibit electoral al PSD. Pana acum prin asumarea formulei de vot uninominal propusa de Pro Democratia, PNL a trecut in ochii electoratului de Dreapta ca un adept al votului uninominal, in timp ce PSD a fost infatisat ca un adversar al votului uninominal. La reuniunea electorala a PSD, Traian Basescu  a incercat sa rastoarne aceasta imagine deja incetatenita. A asezat PSD in tabara celor care doresc votul uninominal pur, considerata, tot de domnia sa, ca fiind a Fortelor Binelui, plasand PNL, actualul sau dusman de moarte, in tabara celor care nu doresc votul uninominal pur, si prin asta a Fortelor Raului. Cum insa, in viziunea prezidentiala, formula votului uninominal majoritar se confunda cu votul uninominal, presedintele a tinut sa binecuvanteze pe PSD-isti drept adepti ai votului uninominal si pe liberali, drept adversari ai acestuia.

O manevra abila in cadrul procesului de albire a PSD pentru viitoarea alianta de guvernare PSD-PD-PLD.

Din nefericire, o manevra anticonstitutionala. Facuta cu complicitatea liderilor PSD.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.