Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri, la Consiliul National al partidului, ca PC are obligatia de a face un proiect comun cu alte forte politice, nominalizand in acest sens PSD si PNL.


Partidul Conservator si-a lansat ieri candidatii la alegerile pentru Parlamentul European, la Sala Palatului, dupa intrunirea in sedinta extraordinara a Consiliului National al partidului. Liderul PC, Dan Voiculescu, le-a cerut ieri conservatorilor ca principalul lor obiectiv politic sa fie bunastarea romanilor, iar in acest scop a propus "un proiect comun bazat de dialog" cu alte partide, nominalizandu-i in acest sens pe social-democrati si liberali. "De trei ani traim intr-o perpetua criza politica, care ne consuma toate energiile si resursele.(...) Romania are nevoie de liniste ca sa traiasca mai bine. In acest moment este nevoie de o dezbatere calma si lucida, de intelegere reciproca, de un proiect comun", a spus Voiculescu. El a adaugat ca nu va sta pe ganduri daca, pentru a promova proiecte de lege precum cele pentru sprijinirea intreprinzatorilor sau pentru rezolvarea problemelor pensionarilor, va fi nevoit sa discute cu liberalii sau cu social-democratii pentru obtinerea sprijinului.


DIALOG. "Daca pentru a transforma aceste propuneri ale noastre in legi este nevoie sa am sustinerea social-democratilor sau sa discut cu liberalii, o voi face fara rezerve. Nu-mi este teama ca dialogul meu nu poate decurge decat cu avizul procurorilor sau serviciilor secrete, iar intelegerea mea cu un partener politic trebuie sa aiba culoarea mitocaniilor scuipate de seful statului atunci cand i se pun intrebari care nu ii convin " , a aratat Voiculescu. El a mai spus ca social-democratii, conservatorii si liberalii pot face o actiune comuna, dincolo de viziunile lor particulare. In acest context, presedintele PC le-a cerut colegilor de partid sa lase deoparte in aceasta campanie conflictele sterile si sa militeze pentru fondurile europene, pentru dezvoltare, pentru institutii europene, iar proiectul comun cu social-democratii si liberalii ar fi singura cale de raspuns la "improvizatie" si de separare a "circarilor de constructori". "Este singura cale sa-l lasam pe Traian Basescu in menajeria proprie si printre gunoaiele de la Glina si intelegerile sale cu extremistii maghiari", a adaugat liderul conservator.


EXPLICATIE. Pe de alta parte, Voiculescu le-a spus celor peste 4.000 de conservatori aflati la eveniment ca nu l-a invitat pe presedintele Basescu la reuniune pentru ca "nu este prietenul nostru si nu ne merita". "Presedintele este prieten cu primarul Aradului, cu doamna Udrea si domnul Cocos-Laura Andresan, cu Casuneanu si Umbrarescu", a spus Voiculescu. El a observat ca Romania este "o tara a contrastelor, o tara debusolata, cu o clasa politica confuza, unde respectul pentru bun-simt s-a pierdut in clinchetul paharelor ciocnite de presedinte cu un cioban". La reuniunea de ieri liderii de filiale au fost avertizati ca, in cazul in care nu vor obtine cel putin 5% la alegerile pentru Parlamentul European vor fi obligati sa renunte la functiile de conducere, dupa scrutin urmand a fi facuta o evaluare in acest sens. Consiliul PC a adoptat o rezolutie cu titlul "Proiect pentru Romania viitoare", in care se precizeaza, printre altele, ca partidul isi asuma continuarea actiunilor politice pentru pensionari, ca va lupta pentru programul de revitalizare a satului romanesc si ca se obliga sa aduca la cunostinta autoritatilor statului nedreptatile si abuzurilor asupra oricarui cetatean.


Statutul romanilor din ArdealUn alt proiect despre care a vorbit Dan Voiculescu este "Statutul romanilor din Ardeal", un document care cuprinde toate proiectele legislative initiate de PC in sprinjinul romanilor care locuiesc in zonele cu populatie majoritar maghiara. "Am vazut locuri unde romanii sunt priviti ca o minoritate tolerata. Am vazut locuri unde limba romana este transformata in limba straina, unde dreptatea se opreste acolo unde incepe prima casa de roman", a aratat liderul PC. El a adaugat ca documentul amintit este si "un raspuns foarte clar la solicitarile tot mai agresive ale UDMR pentru autonomie etnica".