De ieri, partidele politice au dat startul campaniei pentru alegerile europarlamentare.Testul pentru PE ar fi prima confuntare a partidelor cu electoratul dupa 2004, rezultatul acestora putand duce la o reconfigurare a scenei politice. PLD si PD int
De ieri, partidele politice au dat startul campaniei pentru alegerile europarlamentare.Testul pentru PE ar fi prima confuntare a partidelor cu electoratul dupa 2004, rezultatul acestora putand duce la o reconfigurare a scenei politice. PLD si PD intrevad deja un scor slab pentru PNL si UDMR si pregatesc o motiune de cenzura, sperand ca sub impulsul euroscrutinului sa dea jos mai repede Guvernul Tariceanu II. Social-democratii intra sub auspicii proaste in eurocampanie, fiind demoralizati din start de discursul lui Basescu tinut la lansarea eurocandidatilor sai. Incurajati par doar democratii, care vor beneficia si de avantajul sprijinului politic al mult prea implicatului presedinte, intrat si el in campanie sub pretextul promovarii votului uninominal.

Spre deosebire de alte campanii, partidele nu s-au grabit sa impanzeasca orasele cu fluturasi sau afise electorale si nici nu si-au impartit spatiile publicitare pentru a monta posterele propriilor candidati. Deocamdata, in bataia mediatica se fac vazuti mai mult liderii de partide, care par ca se antreneaza doar prin discursuri populiste ce tin de teme ale agendei interne, si mai putin de chestiuni e uropene. Iar implicarea presedintelui Basescu in campania pentru referendum va da un impuls clasei politice tocmai sa atace cu precadere teme interne si sa plaseze in plan secund lupta pentru Europa. Din prima zi a campaniei PD a contestat la Curtea Constitutionala Ordonanta privind euroalegerile pe motiv ca nu este contrasemnata de ministrii de resort si ca restrange dreptul de a fi ales.

Sloganuri cu Romania si Europa
Sloganurile electorale ale partidelor nu sunt nici ele facute sa convinga alegatorii de ce trebuie sa voteze un partid, si nu altul, majoritatea lozincilor fiind destul de seci si asemanatoare intre ele prin alaturarea Romaniei si a Europei, in aceeasi formula. PSD merge pe sloganul „Pentru o Romanie mai puternica si echitabila“, formula fiind promovata de reformatorul Geoana dupa modelul sloganurilor lui Nastase. PD si-a ales ca motto al campaniei „Populari in Europa, democrati in Romania“, liberalii vor sa-si cucereasca voturile electoratului cu indemnul „EU promovez Romania“. PRM intra in cursa „Cu Romania Mare intr-o Europa Unita“. UDMR promoveaza un dublu mesaj electoral si propune pentru romani indemnul „Impreuna pentru Europa“, iar etnicilor maghiari le promite „Noua descalecare“. PNG-CD merge cu credinta „In slujba Crucii si a Europei“. Liberal-democratii sunt singurii care-si promoveaza presedintele in sloganul electoral, Stolojan fiind cap de lista si pentru PE. Conservatorii nu si-au batut capul sa gaseasca vreo lozinca speciala pentru euro-campanie si merg pe sloganul deja cunoscut „Afirma-te, romane“.

Intra in campanie „ca sovieticii“
Liberal-democratii din Suceava au luat startul pentru campanie mai devreme cu o zi, PNL acuzandu-i deja ca procedeaza „ca sovieticii“. Potrivit liderului PNL Ion Lungu, liberal-democratii si-au montat un poster electoral urias pe un hotel din localitate, fara a avea autorizatie legala. Lungu, care este si primar, a precizat ca nu a fost depusa la primarie nici o cerere pentru amplasarea posterului electoral si ca va fi amendat atat PLD, cat si firma ce detine hotelul respectiv. In replica, PLD Suceava spune ca liberalii preiau practicile PSD din 2004, cu diverse acuze si amenintari.

UDMR il vrea pe Basescu la final
UDMR vrea sa-l invite pe Basescu la ceremonia de inchidere a campaniei electorale din 18 noiembrie. „Nu avem nici un fel de retinere ca presedintele sa vina la manifestarea noastra, asa cum a fost si in secuime“, a declarat vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely. El a criticat implicarea fostului premier ungur Viktor Orban in campania candidatului independent la PE, Laszlo Tokes, considerand ca „este un moment de slabiciune ca un candidat sa apeleze la carjele unor partide din afara“.

PLD coace o motiune de cenzura
Vicepresedintele PLD Gabriel Sandu a precizat ca la finalul campaniei pentru europarlamentare, respectiv pe 21 noiembrie, partidul sau va depune motiunea de cenzura. „Consideram ca PNL nu poate sa ramana la conducerea tarii si in 2008 si UDMR nu mai poate avea jumatate din Guvern pentru ca deja si-a depasit nivelul maxim de competenta“, considera deputatul. Textul motiunii a fost trimis si democratilor, PLD avand deja toate semnaturile parlamentarilor sai pe acest document. „Speram ca in cel mult doua saptamani sa strangem si cele 77 de semnaturi de la PD“, a mai spus Sandu, mentionand ca motiunea ar mai avea nevoie de alti 15 semnatari pe care va incerca sa-i gaseasca pe la alte partide.

Startul spre Europa, pe biciclete
Liberal-democratii au incercat ieri sa organizeze o lansare originala a campaniei pentru PE, luand Startul pentru Europa pe biciclete. Manifestarea a fost organizata simultan in toate orasele-resedinta de judet. In Capitala, doar 27 de biciclisti cu sepci si geci portocalii si sigla PLD au plecat de la sediul central al partidului spre vestul localitatii. Campania electorala a PLD Timis a debutat cu un esec, pentru ca la startul cursei nu au fost prezenti decat cinci biciclisti. Liderii au gasit imediat o explicatie - tinerii care erau asteptati la turul pe biciclete au fost retinuti la... cursurile universitare de dimineata. Cu un steag al UE montat pe bicicleta, Gheorghe Flutur a dat startul cursei de la Suceava in fruntea unui grup de 27 de membri, fiecare purtand numele unei tari membru UE.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.