MEDICAMENT. Specialistii au prezentat la Congresul Organizatiei Europene de Cancer, desfasurat la Barcelona, un nou medicament care favorizeaza disparitia tumorilor canceroase daca este inclus in schemele de chimioterapie inainte de interventia chirurgicala pentru cancer la san. Medicamentul micsoreaza tumorile inoperabile, care pot fi astfel indepartate chirurgical, fara a fi nevoie de mastectomie totala.


TRANSFUZII. Spitalele din Romania se confrunta cu o noua criza de sange. Centrele de transfuzii din tara noastra nu reusesc sa asigure sangele necesar decat pentru cazurile de urgenta, iar din acest motiv, multe operatii sunt reprogramate. Pe de alta parte, exista pacienti care asteapta cateva zile in spitale rezervele de sange pentru o transfuzie. Specialistii precizeaza ca o persoana poate dona sange de cinci ori pe an.


VACCIN. Tinerele din Anglia, cu varste cuprinse intre 12 si 13 ani, vor fi vaccinate din toamna anului viitor impotriva cancerului de col uterin. Pentru efectuarea vaccinului este nevoie de acordul parintilor. Aceasta deoarece programul a fost criticat dur de anumite organizatii care au sustinut ca un vaccin impotriva unui virus cu transmitere sexuala este inacceptabil in cazul copiilor.

ALIMENTATIE. Gilles-Eric Séralini, profesor de biologie moleculara la Universitatea Caen din Franta, le-a cerut autoritatilor romane sa faca publice analizele de laborator efectuate pe alimentele cu organisme modificate genetic. Specialistul a precizat ca testele sale au demonstrat nocivitatea modificarilor genetice la plantele folosite in industria alimentara, un exemplu in acest sens fiind soia modificata genetic.